Acum AI poate prezice riscul de atac de cord și boli doar dintr-o verificare oculară regulată

Scris de | 4 februarie, 2022
Acum AI poate prezice riscul de atac de cord și boli doar dintr-o verificare oculară regulată

 

O scanare oculară de rutină este necesară pentru a detalia chestiunile legate de vedere, desigur, dar există posibilitatea ca adaosul de inteligență artificială să îi poată oferi încă o funcție, am putea spune vitală: prezicerea riscului unui atac de cord.

Dezvoltat de Universitatea din Leeds, acest sistem de învățare profundă este promovat pentru a citi scanările retinei și pentru a identifica semnele revelatoare ale unui atac de cord cu o acuratețe de până la 80%, ceea ce îl face o „a doua trimitere” potrivită pentru controale cardiovasculare.

Sistemul AI identifică „asocieri între patologia retinei și modificările inimii pacientului”, potrivit unui comunicat al universității. Odată ce modelele de imagine au fost învățate, dimensiunea și eficiența de pompare a ventriculului stâng ar putea fi derivate prin tehnologia bazată doar pe acea scanare.

Datele despre aceste două aspecte ale inimii sunt, în prezent, disponibile numai prin teste de diagnostic precum ecocardiografia sau scanările RMN. Acestea pot fi costisitoare, dar și greu de accesat. Scanarea ochilor, pe de altă parte, este minim invazivă pentru majoritatea.

„Scanările retiniene sunt relativ ieftine și sunt utilizate în mod obișnuit în multe cabinete de optician”, explică profesorul Alex Frangi, supervizorul studiului.

„Ca urmare a screening-ului automatizat, pacienții care prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi ar putea fi îndrumați către servicii cardiace specializate. Sistemul ar putea fi folosit și pentru a urmări semnele timpurii ale bolilor de inimă”.

Un ventricul mărit este legat de un risc mai mare de boli de inimă. Combinarea acestor informații cu alte date demografice, cum ar fi vârsta unui pacient, ar permite AI să prezică riscul aproximativ ca acesta să sufere un atac de cord în următoarele 12 luni. Acest sistem este detaliat într-o lucrare publicată în revista de specialitate Nature Machine Intelligence.

Oare în curând telefonul nostru o să ne spună și când facem atac de cord? Sau o să ne trezim cu Salvarea direct la ușă, chemată de AI, fără să ne anunțe? Viitorul sună destul de sigur, sau…?

Etichete: