Cine este Elena Caragiani-Stoenescu, personalitatea de astăzi din doodle-ul Google România

Scris de | 13 mai, 2022
Cine este Elena Caragiani-Stoenescu, personalitatea de astăzi din doodle-ul Google România

Pe 13 mai, Google își modifică logo-ul de pe google.ro pentru a celebra o personalitate a țării noastre, Elena Caragiani-Stoenescu – reporter, corespondent de război și prima femeie aviator din România. Doodle-ul marchează 135 de ani de la nașterea Elenei Caragiani-Stoenescu și este ilustrat de artistul român Dariana Ilie, din Cluj-Napoca.

Caragiani-Stoenescu s-a născut pe 13 mai 1887, la Tecuci. La vârsta de 25 de ani a zburat pentru prima oară cu avionul, pilotat de fostul ei instructor de hipism. În același an, s-a înscris în Liga Aviatică, o școală de pilotaj din România. Era singura femeie care urma cursuri de pilotaj. Ministerul Educației și Apărarea Civilă i-au respins licența de pilot civil, în ciuda faptului că a absolvit cursurile.

Și-a urmat pasiunea pentru zbor și s-a înscris la Școala de Aviație Civilă din Franța. La vârsta de 27 de ani a primit licența de pilot, aceasta fiind a 12-a licență internațională de zbor acordată unei femei în istorie. A devenit astfel prima femeie din România care deținea o licență de zbor.

Țara noastră nu i-a permis să participe la evenimente aeronautice, astfel că Elena Caragiani-Stoenescu a devenit reporter la un cotidian francez, zburând pe distanțe lungi către zona Caraibelor și America de Sud. De asemenea, ea a fost și corespondent de război pentru un trust de presă din Mexic.

După ce România a intrat în primul război mondial, ea a vrut să participe ca pilot, dar a fost din nou refuzată. Caragiani-Stoenescu a muncit ca asistent medical în Crucea Roșie Română pe durata războiului. După război și-a deschis o clinică medicală în Tecuci și a continuat să activeze ca jurnalist, specializată în evenimente aeronautice. Astăzi, un liceu din Tecuci poartă numele Elenei Caragiani-Stoenescu, iar activitatea ei este studiată la cursurile de aeronautică din România.

Etichete: , ,