AMD prezintă arhitectura Zen 4 pentru laptopuri, detalii despre Zen 5, RDNA 3 şi 4

Scris de | 11 iunie, 2022
AMD prezintă arhitectura Zen 4 pentru laptopuri, detalii despre Zen 5, RDNA 3 şi 4

AMD a ţinut în ultima săptămână o conferinţă de presă, în cadrul căruia a oferit detalii despre planurile sale de viitor, cu accent pe arhitecturi viitoare de CPU şi GPU. Vom avea tranziţii către modalităţi mai avansate de producţie şi roadmap-ul acoperă produse pentru laptop, desktop şi servere.

Vedeta ar putea fi noul Ryzen 7000, serie de procesoare bazată pe arhitectura Zen 4. Această arhitectură promite o îmbunătăţire cu peste 15% la nivel de performanţă single thread şi între 8 şi 10% IPC mai ridicat (Instructions per Clock). Şi performanţa per Watt se îmbunătăţeşte (cu 25% sau mai mult chiar), iar lăţimea de bandă creşte în mod evident odată cu trecerea la DDR5. Primele componente bazate pe tehnologie de 5 nm se vor lansa în următoarele luni, iar cipurile pentru laptopuri vor fi produse pe baza tehnologiei TSMC de 4 nm.

Procesorul Phoenix Point va include 4 nuclee Zen 4 şi GPU RDNA 3. Acest CPU va sosi în 2023, urmat de Strix Point, cu nuclee Zen 5 şi RDNA 3+, construit pe baza unei tehnologii nespecificate încă. Zen 5 ar fi o microarhitectură complet nouă, dar despre care nu ştim mare lucru. Ştim că vom avea în cadrul său atât chipseturi de 3 nm, cât şi de 4 nm,. TSMC va produce cele 4 nm, care sunt practic versiuni optimizate ale celor de 5 nm, dar cel de 3 nm e complet diferit, pornit de la zero.

Primele cipuri Zen 5 apar abia în 2024.

Pe partea de GPU marea inovaţie este RDNA 3, iar acele GPU-uri sunt bazate pe tehnologie de 5 nm şi sunt primele cu design chiplet, în stil CPU. Performanţa per watt ar creşte cu cel puţin 50% faţă de RDNA 2. RDNA 3+ va urma la puţin timp după, iar în 2024 apare RDNA 4.

Etichete: , , , , ,

Sursa: GSMArena