În Berlin, un „termos uriaș” va ajuta la încălzirea locuințelor iarna aceasta

Scris de | 4 iulie, 2022
În Berlin, un „termos uriaș” va ajuta la încălzirea locuințelor iarna aceasta

În apropierea râului Spree din Berlin, se construiește un turn uriaș cu o înălțime de 45 de metri, al cărui scop este similar cu cel al unui termos: de a oferi căldură pe timpul zilei, mai ales în perioadele reci. AP scrie că turnul poate reține până la 56 de milioane de litri de apă caldă, iar compania de utilități Vattenfall spune că acesta va ajuta la încălzirea locuințelor din oraș pe perioada iernii, chiar și dacă rezervele de gaz rusesc nu vor mai veni.

„Este un termos uriaș care ne va ajuta să păstrăm căldura atunci când nu avem nevoie de ea” a declarat Tanja Wielgoss, care conduce ramura din Germania a companiei suedeze. „Iar apoi o putem elibera când avem nevoie de ea.”

Turnul va fi capabil să mențină apă la temperaturi aproape de fierbere folosind electricitate produsă de vânt și soare. Practic, în perioadele în care energia regenerabilă produsă depășește cererea, turnul va putea acționa ca o baterie uriașă, păstrând căldură în loc de electricitate.

„Uneori există prea multă electricitate care nu mai poate fi folosită, și e nevoie ca turbinele de vânt să fie oprite. Noi putem folosi această electricitate” mai spune Wielgloss. Centrala va avea o capacitate termică de 200 de megawatts – suficient pentru a acoperi majoritatea necesarului de apă caldă a Berlinului în timpul verii și aproximativ 10% din necesarul pe timp de iarnă. Apa dinăuntru poate fi ținută la o temperatură optimă până la 13 ore, suficient pentru perioadele în care există puțin vânt sau soare.

De asemenea, turnul va putea folosi și alte surse de căldură, precum cea provenită din apa uzată. Odată ce va fi completată construcția întregii centrale, aceasta va deveni cea mai mare de acest fel din Europa, însă există deja planuri pentru realizarea uneia similare (dar mai mare), în Olanda.

Etichete: , , , ,