Poliția din San Francisco vrea să folosească roboți pentru a ucide în situații periculoase

Foto: Futureatlas.com.

Într-o știre care pare desprinsă din începutul unui film SF, se pare că poliția din San Francisco își dorește să folosească roboți în cazuri pe care le consideră ca fiind o amenințare unde „riscul de pierderi de vieți ale membrilor publicului sau ale unor ofițeri este iminent și depășește orice altă opțiune de forță pe care o are la dispoziție SFPD” (San Francisco Police Department). Știrea vine de la cei de la Engadget, care îi citează pe Mission Local, și se referă la o nouă propunere înaintată de departamentul de poliție din San Francisco pentru autoritățile legislative ale orașului, pentru care există însă deja mai multe reacții negative.

Poliția din San Francisco are în prezent 12 roboți complet funcționali, ce pot fi controlați de la distanță, folosiți în general pentru activități de verificare a unei zone sau dezamorsarea bombelor. Propunerea inițială nu includea nimic legat de folosirea forței letale de către roboți, până când a fost returnată poliției alături de o nouă propoziție semnată de Aaron Peskin, unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere al orașului, care semnala că „roboții nu ar trebui să fie folosiți pentru utilizarea de forță împotriva oricărei persoane”. Poliția din San Francisco a primit această versiune a propunerii, a șters adăugarea lui Peskin și a înlocuit-o cu varianta care le-ar permite roboților să ucidă suspecți. Peskin spune că a acceptat această nouă propunere, deoarece „ar putea exista scenarii unde folosirea forței letale să fie singura opțiune”. Pe 29 noiembrie, propunerea va ajunge înaintea Consiliului de Supraveghere.

Pe lângă posibilitatea de a folosi forță letală, roboții ar fi autorizați pentru utilizare și în „antrenamente și simulări, arestarea criminalilor, incidente critice, circumstanțe exigente, executarea unui mandat sau în timpul unor analize ale unor device-uri suspecte”.

Majoritatea roboților din inventarul SFPD sunt utilizați pentru dezamorsarea bombelor sau pentru a se ocupa de materiale periculoase, modelele Remotec mai noi au și un sistem de arme opțional, iar modelul F5A se folosește de o armă numită PAN disruptor, care poate folosi gloanțe de shotgun, utilizate de obicei pentru detonarea bombelor de la distanță. De asemenea, robotul QinetiQ Talon poate fi folosit pentru a ține diferite arme, o astfel de versiune a acestuia fiind folosită de armata SUA și capabilă să utilizeze lansatoare de grenade, machine guns sau chiar puști de calibrul .50.

Recent, mai mulți producători de roboți, inclusiv cei de la Boston Dynamics, au semnat un acord prin care își asumă că nu vor înarma roboții pe care îi realizează.