Rolls-Royce a anunțat primul test reușit al unui motor cu reacție cu hidrogen

Scris de | 29 noiembrie, 2022
Rolls-Royce a anunțat primul test reușit al unui motor cu reacție cu hidrogen
Rolls-Royce AE 2100 D2A, pe un avion Alenia C-27J

Rolls-Royce a anunțat că a reușit să efectueze primul test al unui motor cu reacție cu hidrogen, o premieră în aviație, care ar putea reprezenta un prim pas către limitarea emisiilor de carbon în timpul călătoriilor aeriene. Testul a fost realizat la sol și a folosit un motor Rolls-Royce AE 2100-A convertit, utilizând hidrogen verde, obținut prin energie eoliană și energie mareomotrică, conform companiei britanice.

Împreună cu easyJet, compania parteneră în acest program, Rolls-Royce vrea să demonstreze că hidrogenul poate fi un combustibil eficient și sigur pentru călătoriile aeriene civile. Un al doilea set de teste este deja în pregătire, iar în viitor companiile își doresc să realizeze, bineînțeles, și teste în aer. Hidrogenul este una dintre tehnologiile care ar putea ajuta industria aviatică să își atingă scopul de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

Francezii de la Airbus lucrează și ei la testarea tehnologiei de propulsie cu hidrogen, alături de un alt producător de motoare francez, CFM International. În februarie 2022, Airbus spunea că plănuiește să folosească o versiune special adaptată a unui motor de generație curentă într-un avion de test A380, însă veștile de atunci nu au fost tocmai pozitive. De altfel, în urmă cu un an, Airbus anunța Uniunea Europeană că majoritatea avioanelor din aer din 2050 vor folosi în continuare motoare cu reacție tradiționale, iar o schimbare către motoare cu hidrogen ar necesita o modificare completă a design-ului și infrastructurii din aeroporturi.

Alte tehnologii explorate de companii precum Rolls-Royce includ motoarele electrice, care ar putea fi inițial folosite la zboruri scurte, precum și SAF (sustainable aviation fuel – combustibil de aviație sustenabil), care este produs momentan doar în cantități mult prea mici.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Rolls-Royce successfully tests hydrogen-powered jet engine