Americanii au reuşit fuziunea nucleară, obţinând energie curată la temperaturi similare cu ale Soarelui

Scris de | 14 decembrie, 2022
Americanii au reuşit fuziunea nucleară, obţinând energie curată la temperaturi similare cu ale Soarelui

După decenii în care fisiunea a definit energia nucleară, iată că oamenii de ştiinţă din Statele Unite au reuşit să folosească fuziunea nucleară. Acest proces e similar cu cel din interiorul Soarelui şi se petrece la temperaturi extrem de mari.

Descoperirea s-a făcut marţi, pe 5 decembrie 2022, la National Ignition Facility din cadrul Lawrence Livermore National Laboratory, care se află în California. Pentru prima dată într-un laborator cercetătorii au putut genera mai multă energie din fuziune decât cea folosită pentru a porni procesul. Câştigul total de energie a fost de 150%.

Totul s-a făcut pe baza unui sistem laser în valoare de 3.5 miliarde de dolari. În ultimul deceniu institutul respectiv s-a luptat să depăşească piedica de a obţine mai multă energie din sistem decât cea introdusă. Totul s-a schimbat în noaptea de 5 decembrie 2022, când cercetătorii au folosit o undă laser pentru a lovi o particulă de hidrogen.

Laserul a produs a produs 2.05 mega Jouli de energie, iar particulă a eliberat 3.15 mega Jouli. Energia obţinută prin fuziune are multiple avantaje, printre care şi faptul că e complet verde, fără emisii de gaze şi materiale periculoase. Totuşi suntem încă la decenii distanţă de o tehnologie folosită în domicilii.

Totul funcţionează prin fuziunea elementelor uşoare de hidrogen încât ele devin heliu, generând o cantitate uriaşă de energie. Laserele institutului mai sus menţionat, mai precis 192 de raze lovesc un mic cilindru de aur şi uraniu neîmbogăţit. În cilindru se află o capsulă de diamant mai mică decât un bob de porumb. Acolo se află doi izotopi de hidrogen care pot fuziona, eliberând o cantitate uriaşă de energie.

 

Etichete: , , , ,

Sursa: newscientist