Airbus testează un sistem de pilot autonom care ar ghida avionul fără echipaj

Scris de | 13 ianuarie, 2023
Airbus testează un sistem de pilot autonom care ar ghida avionul fără echipaj

De ceva vreme pilotarea de avioane s-a automatizat destul de mult, încât munca piloţilor s-a uşurat semnificativ. Acum ne îndreptăm spre inovaţii în zona de autonomie inclusiv acolo, iar Airbus a testat un sistem de pilot asistat, care e activ când echipajul e incapacitat.

Se numeşte DragonFly şi ar putea salva pasagerii unui avion într-o urgenţă. Sistemul poate redirecţiona automat un zbor în cazul unei urgenţe. Poate alege un traseu spre cel mai bun aeroport, folosind factori ca reguli aerospaţiale şi vreme, dar şi comunica cu controlul de trafic aerian şi cu centrul de operaţiuni al liniei aeriene. Dacă piloţii nu sunt conştienţi, aparatul de zbor poate totuşi ateriza fără probleme.

DragonFly poate ateriza automat pe orice pistă folosind senzori şi algoritmi computer vision. Piloţii pot primi şi asistenţă la procedeul de taxiing, iar tehnologia va „traduce” indicaţiile controlorilor de trafic în indicii dintr-o aplicaţie companion. Piloţii vor afla de obstacole şi viteza ideală. Testarea s-a făcut până acum pe un avion A350-1000, dar mai avem de aşteptat până ce sistemul intră în producţie.

Va fi nevoie şi de aprobarea FAA (Federal Aviation Administration) pentru utilizarea sa la nivel comercial. Acesta e doar începutul, chiar dacă mai avem de aşteptat până la zboruri complet autonome, care au toate scenariile prevăzute de AI.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget