Astronomii au descoperit o planetă acoperită cu vulcani care ar putea avea apă pe suprafaţă

Scris de | 18 mai, 2023
Astronomii au descoperit o planetă acoperită cu vulcani care ar putea avea apă pe suprafaţă

Astronomii au descoperit o planetă acoperită cu vulcani, dar de fapt vestea e că ar putea avea cantităţi însemnate de apă pe suprafaţa sa. Descoperirea a apărut în publicaţia Nature şi vine de la o echipă de oameni de ştiinţă din multiple ţări.

Avem de-a face cu o exoplanetă de dimensiunea Pământului, care ar avea o parte compusă din apă. Denumirea sa nu e chiar fantezistă, LP 791-18d, iar corpul ceresc se află la aproximativ 90 de ani lumină de Terra în constelaţia Crater. Orbitează o stea pitică roşie, într-un mod care o împiedică să aibă un ciclu noapte-zi, ca Terra.

O parte din planetă e constant sub lumină, iar cealaltă mereu în întuneric. Partea luminoasă e prea fierbinte pentru ca apa lichidă să existe acolo. Totuşi cu atâta activitate vulcanică, planeta ar putea susţine atmosfera şi ar putea să permită apei să se condenseze pe partea cu întunericul. Sistemul LP 791-18 mai include cel puţin alte două planete, cu denumirile terminate în B şi C. Ultima este de 2.5 ori mai mare decât Terra şi are de peste 7 ori masa sa.

Afectează şi orbita planetei acoperite de vulcani, care devine eliptică în jurul Soarelui respectiv. Se creează prin deformările de traiectorie destulă fricţiune internă pentru a încălzi interiorul planetei şi a produce activitate vulcanică. Oameni de ştiinţă studiază în ce măsură activitatea tectonică şi vulcanică sunt necesare pentru viaţă.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget