Cercetătorii au găsit urme de viaţă organică pe planeta Marte

Scris de | 13 iulie, 2023
Cercetătorii au găsit urme de viaţă organică pe planeta Marte

Roverul Perserverance a generat ceva agitaţie în comunitatea ştiinţifică, descoperind ceea ce par a fi urme de viaţă organică pe Planeta Marte. E vorba despre compuşi organici găsiţi în Craterul Jezero.

Nu e încă dovada 100% concretă că au fost organisme vii pe Marte, mai ales că aceşti compuşi ar putea să fi fost creat în moduri non biologice. Rezultatele indică condiţii organice complexe pentru „blocurile de bază pentru a construi viaţa” pe Planeta Roşie. Studiul apare în publicaţia „Nature” deja.

Roverul Perseverance, primul care explorează Craterul Jezero a investigat zona din februarie 2021 încoace. Acolo s-ar fi aflat cândva un lac de anvergură, ba chiar şi o deltă şi un râu. Dacă e să fi existat viaţă pe Marte, acolo a fost cu siguranţă. Moleculele organice din Jezero conţin carbon şi atomi de hidrogen, componentele de bază ale vieţii de pe Pământ.

Roverul a descoperit compuşii folosind un instrument, aşa numitul SHERLOC: Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals. El cartografiază moleculele organice şi mineralele de pe suprafaţa pietrelor. A găsit materiale organice în toate cele 10 zone ţinta din crater. Acum trebuie că mostrele colectate să ajungă pe Terra pentru analiză. De abia la final de ani 2020 se va petrece asta.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Engadget