După moartea suspectă a doi „whistleblowers” de la Boeing, compania îl laudă public pe un al treilea pentru că „a făcut ceea ce era corect”

Angajatul Boeing care a ridicat problema calității verificărilor de la 787 Dreamliner către superiorii săi a făcut „ce e corect”, a declarat un director de la vârful companiei săptămâna trecută.

„Am vrut să-i mulțumesc personal și să-l felicit pe acel coleg pentru că a făcut ceea ce era corect”, a spus Scott Stocker, care conduce programul de fabricație 787, într-un memo intern trimis pe data de 29 aprilie. „Este esențial ca fiecare dintre noi să vorbim când vedem ceva care ar putea să nu pară corect sau care necesită atenție,” a spus Stocker în memo-ul său, care a fost obținut de Business Insider.

Luni, Administrația Federală a Aviației (FAA) a spus că investighează dacă angajații Boeing au falsificat sau nu registrele de siguranță pentru 787. Boeing, a spus FAA în declarația sa, a informat voluntar autoritățile de reglementare despre deficiență.

Un purtător de cuvânt al Boeing a declarat pentru Business Insider, marți, că au notificat FAA și că deficiența nu ar prezenta „o problemă de siguranță imediată pentru flota în serviciu”.

„Vom folosi acest moment pentru a-l sărbători și pentru a ne reaminti cu toții de comportamentul pe care îl acceptăm și de cel pe care nu îl acceptăm ca echipă”, a spus Stocker despre angajatul care a detectat problema.

Momente cel puțin tensionate pentru Boeing

Aprecierea lui Stocker vine într-un moment tensionat pentru Boeing. Compania este acum sub lupa presei mondiale după greșeli repetate în asigurarea calității avioanelor produse în ultimii ani.

În ianuarie, o ușă de la un Boeing 737 Max 9 s-a desprins în zbor, determinând FAA să ordone blocarea la sol a peste 170 de astfel de avioane.

„Pe termen scurt, da, suntem într-un moment dificil”, a spus CEO-ul Boeing, Dave Calhoun, într-o scrisoare către angajații săi trimisă luna trecută. „Dar siguranța și calitatea trebuie și vor fi deasupra tuturor celorlalte”.

În schimb, doi „whistleblowers” (angajați careu au „scurs” documente oficiale incriminatoare către presă) de la Boeing au murit brusc în ultimele două luni. În martie, fostul manager Boeing, John Barnett, a murit la câteva zile după ce a dat o depoziție oficială împotriva companiei.

Biroul de medicină legală din Charleston a declarat pentru Business Insider că Barnett, în vârstă de 62 de ani, a murit din ceea ce „pare a fi o rană autoprovocată prin împușcare.” Nu au fost oferite alte detalii. Mai mult, luna trecută, un fost auditor pe departamentul quality control pentru furnizorul Boeing, Spirit AeroSystems, a murit după ce a contractat brusc o boală.