Sunt o persoană care este foarte puțin spre deloc atrasă de sunetul puternic al clickurilor de la tastaturi. Mă suspectez inclusiv de misofonie. Nici conținutul de tip ASMR nu mă atrage absolut deloc. În schimb, în ultima săptămână, mi-a ajuns pe mână GX Trust 866 Torix Premium, o tastatură mecanică full-size care mi-a creat un standard în materie de cum îmi doresc să sune o tastatură de acum înainte. În același timp, mi-a creat și o serie de repere când vine vorba de ce anume nu-mi doresc de la o tastatură la capitolul acuratețe. Foarte multe reproșuri nu i-am găsit, însă am observat o serie de lucruri care ar trebui luate foarte în serios de un producător care transmite prin denumirea produsului o experiență „premium”.
Are tot ce-ți trebuie pentru gaming: switch-uri mecanice, RGB plăcut și taste complet personalizabile
Primul lucru care mi-a sărit în ochi imediat după ce am scos-o din cutie profilul subțire al tastaturii. Aceasta are o carcasă de plastic în partea inferioară și un înveliș de aluminiu rece pe partea de sub taste. Vorbim despre o tastatură full-size, cu 104 butoane, deci nu lipsesc numpad-ul și tastele F din partea de sus, plus o rotiță pentru volum în colțul dreapta-sus (buton cu care urma să am o relație love-hate, dar vorbim mai încolo). La atingere, se prezintă ca o tastatură solidă, dar este puțin cam ușoară pentru o tastatură de gaming.



Asta înseamnă că dacă suprafața pe care o pui nu este destul de aderentă pentru a face contact bun cu piciorușele din cauciuc, s-ar putea să o miști în utilizare în momentele mai tensionate din jocuri. Capacele tastelor sunt dintr-un plastic de calitate, ba chiar la atingere se simt ca și cum ar fi ușor cauciucate, așa că grip-ul nu va fi o problemă. Nu riști să îți alunece degetul de pe o tastă pe cealaltă.
Fiind o tastatură de gaming, Trust 866 Torix vine cu tehnologii precum N-key rollover și anti-ghosting pentru apăsarea simultană a butoanelor. Aceste capabilități sunt utile în jocuri, pentru că pot apărea momente în care trebuie să ții una sau mai multe direcții simultan apăsate, și din când în când să mai apeși si butoane precum CTRL sau Space pentru sărit sau ghemuit. Nu vrei ca ceva să nu funcționeze fix în mijlocul acțiunii.
Switch-urile Huano liniare (albe) livrează o cursă foarte sensibilă și rapidă a tastei. Punctul de actuare este foarte sus, deci orice mică atingere activează apăsarea de buton. Exact acest lucru mi-a trezit mie anumite nemulțumiri, întrucât am folosit tastatura atât pentru muncă la birou, cât și pentru gaming. Probabil că este vorba despre obișnuință, dar am observat că atunci când a trebuit să scriu în viteză ceva, anume anumite cuvinte ajungeau greșit pe ecran doar din cauza simplei atingeri fine a tastei de lângă cea pe care îmi doream să o apăs.

Pe partea de gaming, deși inițial eram sceptic din cauza sensibilității ridicate a switch-urilor, în timpul meciurilor de CS2 acest lucru nu s-a mai simțit ca un impediment. Nu pot spune că tastatura mi-a schimbat radical performanța, dar a livrat o experiență stabilă și constantă. Pentru gaming entry-level e greu să-i găsesc prea multe defecte. Viteza de rebound este și ea mai mult decât suficientă, iar acest aspect ar fi aproape insesizabil pentru utilizatorul obișnuit.
Culorile LED-urilor RGB sunt bine saturate. Am fost chiar surprins că nu am întâlnit taste slab iluminate în niciun mod RGB. Există și 4 niveluri de intensitate a luminozității. Eu am ales să o las permanent pe cel mai luminos mod, pentru că folosesc tastatura predominant ziua, și am vrut să mă pot bucura non-stop de cromatica tastelor. Noaptea aș trece pe nivelurile inferioare. Dacă nu era clar până acum, este probabil important de menționat că vorbim despre o tastatură pe fir, deci nu trebuie să-ți faci griji în legătură cu autonomia dacă alegi să ții luminozitatea la maxim.
Trust 866 Torix este ușor de ajustat pe înălțime, având două reglaje în partea din spate pentru asta. Tot pe partea de ajustări trebuie remarcat că fiecare tastă în parte poate fi reconfigurată cu comenzi personalizabile, aspect mai rar întâlnit în acest segment de preț. Tot „per-key” se poate personaliza și luminozitatea fiecărei taste. Și de aici intrăm într-o zonă mai sensibilă și anume interfața de unde putem să facem toate aceste personalizări.



Personalizare premium doar pe hârtie
Poți folosi tastatura fără o aplicație, dar dacă vrei să o configurezi complet trebuie să descarci „Trust GXT 866 Torix”, disponibilă pe site-ul oficial (link). Interfața dorește să fie una minimalistă, simplu de folosit și cu meniuri mari. Din păcate, rezultatul este un meniu mult prea simplist, uneori chiar contraintuitiv de folosit. Nu există un clar pentru crearea unui profil propriu de iluminare, sau către o personalizare rapidă a tastelor. În consecință, eu am ales să folosesc modurile luminoase predefinite, care pot fi selectate și direct din tastatură prin combinațiile butoane cu FN. De altfel, am căutat soluții care să simplifice procesul și am găsit în comentariile de pe YouTube ale videoclipului de prezentare oficiale mai mulți utilizatori care s-au plâns de exact aceleași lucruri de mai sus.
Și dacă tot vorbim despre mici dezavantaje, am observat că tastatura vine cu keycap-uri compatibile cu cele standard, cu montură în formă de plus, deci pot fi schimbate dacă vrei altele. Problema este că Trust nu livrează tastatura și cu o unealtă de extras capacele, așa cum vedem pe multe modele de gaming din piață. Tastele de pe margine sunt ușor de scos și înlocuit, dar problema vine în momentul în trebuie să intervii la cele din zona mai centrală a tastaturii. În cazul GXT 866 Torix, tastele din centrul layout-ului (precum W, A, S, D, H, G, P, 5, 8, 3) sunt greu de înlocuit fără a scoate mai întâi tastele de pe margine dacă nu ai la îndemână un tool de keycap-uri.
Funcționalități suplimentare
Un aspect pe care îl găsesc mai mult decât „nice-to-have” este rotița pentru volum integrată în tastatură, care permite reglarea rapidă a volumului. Tastatura nu are prea multe controale media. De fapt nici nu are butoane dedicate, ci pune funcții extra activate cu FN pe tastele de la F5 la F8. Astfel, acea rotiță este foarte practică în comparație, pentru că poți oricând să modifici volumul fără să te gândești la combinații de taste, de oriunde. Și în plus, acesta este și buton de mute/unmute dacă apeși pe el. Aici intervine însă relația love-hate de care vorbeam pe la început. Pe cât de bine se simte la atingere acest buton metalic, cu tot cu feedback-ul primit în momentul rotirii, pe atât de mult trebuie să-i critic poziționarea. Din păcate, poziția acestuia este prea aproape de tastele numerice și prea pe marginea din dreapta unde se termină tastatura. Astfel că, de multe ori m-am trezit că am dat volumul ba mai încet, ba complet pe mute în momentul în care îmi întindeam mâna după mouse-ul aflat și el tot în partea dreaptă.


Pe final trebuie să menționez și prețul, pentru că totuși vorbim de o tastatură de gaming de buget, echipată totuși cu multe funcții „Premium” (de unde și numele, nu?). Situată undeva între 200–300 de lei, pot spune că mi se pare un preț chiar foarte bun pentru o tastatură entry-level de gaming. Poate fi recomandată în special pentru cineva care nu vrea să cheltuie o avere pe o tastatură care nu doar își face treaba, dar vine și cu câteva lucruri în plus.