Glosar

A2DP 

Acronim pentru „Advanced Audio Distribution Profile” (Distribuţie avansată a materialelor Audio). Este o tehnologie care permite transferul fişierelor audio stereo prin intermediul Bluetooth.

AAC

Advanced Audio Coding este un format audio succesor formatului MPEG2. Permite stocarea informaţiei audio în fişiere de mărimi mai mici decît fişierele de tipul WAV sau MP3.

Abort

A opri un program sau o funcţie înainte de terminarea normală: a renunţa la procesul de imprimare, de exemplu, sau la o căutare. A încheia înainte de completare atunci cînd programul a eşuat din cauza unei erori de software.

Adaptor

Circuite necesare pentru a susţine un dispozitiv. De exemplu, adaptoarele video permit unui calculator să recunoască monitoare grafice, iar adaptoarele de reţea permit unei calculator să se ataşeze la o reţea.

ADSL

Asymmetric Digital Subscriber line este o tehnologie de transmisii de mare capacitate a inofrmaţiei digitale pentru linii telefonice. ADSL suportă o viteză de transmisie de la 1,5 pînă la 8 Mbps la primirea datelor şi de la 16 pînă la 1 Mbps la transmiterea datelor pentru standardul ADSL, pînă la 48 Mbps la primirea datelor şi 12 Mbps la transmiterea datelor pentru ADSL2+.

ActiveMovie

Tehnologie multimedia de derulare continuă, dezvoltată de Microsoft, încorporată în browserul Internet Explorer. Tehnologia ActiveMovie recunoaşte majoritatea formatelor multimedia şi permite utilizatorilor să vizualizeze conţinut multimedia distribuit pe Internet sau discuri CD-ROM.

ATA

Prescurtare de la Advanced Technology Atachment, o implementare adusă echipamentului. Există mai multe versiuni ATA.

Avatar

Prin avatar se înţelege o imagine digitală, animată sau statică, de dimensiuni mici (între 50×50 pixeli şi 150×150 pixeli, uneori chiar şi mai mult), folosită pentru personalizarea profilului unui utilizator web. Imaginea poate fi generată de site sau uploadată de către utilizator. Unul dintre cele mai comune referinţe pentru avatare este Yahoo! Messenger. Acesta permite personalizarea profilului prin adăugarea unei imagini generate de către site sau uploadată de utilizator. Automat programul va redimensiona imaginea uploadată la o mărime standard. Yahoo! Messenger nu acceptă avatare animate.

ActiveSync
Program de sincronizare conceput pentru Windows Mobile şi alte versiuni de mobile ale sistemelor de operare Windows de la Microsoft.

Apelare vocală
Apelarea vocală este o caracteristică a comenzii vocale, care face inutilă tastarea numărului de telefon. De exemplu, telefonul mobil recunoaşte ce nume salvat în prealabil pronunţă utilizatorul şi extrage numărul de telefon respectiv din agenda telefonică. Apelarea vocală în combinaţie cu un set handsfree reprezintă o caracteristică foarte utilă, de exemplu, atunci când conduceţi o maşină, permiţând şoferului să ţină ambele mâini pe volan şi ochii pe şosea în timpul apelării.

Backslash  

Diagonală la stînga. Caracterul „diagonală la stînga” este (\), spre deosebire de caracterul „diagonală la dreapta” (slash sau forward slash), care este (/). Diagonala la stînga reprezintă directoruk rădăcină în sistemele DOS şi Windows, şi este utilizată pentru a separa numele de directoare de fişiere în numele unei căi.

Benchmark

Bbanc de testare. Program de testare utilizat pentru compararea performanţelor componentelor hardware şi software.

Binar

Referitor la sistemul de corespondenţă numerică în baza 2, în care fiecare cifră a unui număr, exprimată ca 0 sau 1, corespunde unei puteri a lui 2. Calculatoarele se bazează pe sistemul de numeraţie binar.

BIOS

(Basic Input/Output System) se referă la un cod software rulat de fiecare dată la pornirea calculatorului. Principala sa funcţie este de a testa componentele hardware şi de a pregăti PC-ul pentru lansarea sistemului de operare.

Bitrate

Reprezintă cantitatea de date procesată / transmisă pe unitatea de timp. Se foloseşte în general pentru a exprima cantitatea de date conţinută pe secundă de secvenţele video / audio (Kbps), dar şi pentru a indica volumul de informaţie copiat de pe un mediu de stocare pe altul (MB/s).

Bliţ

Sursă de lumină proprie, intensă şi de scurtă durată, cu care este prevăzut un aparat fotografic şi care se aprinde simultan cu deschiderea obturatorului.

Blu-ray / HD-DVD

Două tehnologii care concurează pentru înlocuirea discurilor DVD actuale. Capacitatea unui disc HD-DVD este pînă la 30 GB în modul dual layer (faţă de maximum 8,5 GB pentru un disc DVD), în timp ce discurile Blu-ray pot stoca pe două straturi pînă la 50 GB.

Bookmarks

Funcţionează ca un semn de carte. Poţi adăuga adresa unei pagini de Internet la care doreşti să mai revii ulterior în directoriul Bookmarks din browser pentru a o putea încărca ulterior de acolo.

Broadband

Broadband (bandă largă) este o conexiune permanentă de mare viteză, cu o capacitate a canalului de comunicaţii (minim 128 kb/s) potrivită transmisiei de date.

Browser web

Aplicaţie software care permite vizualizarea unei pagini de Internet. Cele mai cunoscute aplicaţii sunt Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Safari.

Buffer

Zonă de memorie împărţită de echipamente sau programe în derulare, lucrul acestora fiind efectuat la viteze sau seturi de priorităţi diferite. Buffer-ul permite operabilitatea unui echipament fără ca acesta să mai depindă de terţi.

Bug

De cele mai multe ori reprezintă o eroare de programare ce iese la iveală doar la utilizarea programului respectiv. Bug-urile pot fi reparate prin update-uri ale aplicaţiei, fişierele care conţin erori fiind înlocuite.

Bluetooth
Standard de conexiune radio cu rază mică de acţiune, utilizat în scopul conectării wireless a diverse terminale. Spre deosebire de o conexiune wireless prin infraroşu, nu este nevoie de vizibilitate între terminale.

Cablu cross-over  

Este un cablu de reţea, ce conectează două calculatoare, fără a mai fi necesar un switch. Spre deosebire de cablul direct (calculator – switch), un cablu cross-over are inversată ordinea culorilor a două perechi de fire din perechile torsadate ale unui capăt.

Cache

Memorie specializată pentru a optimiza transferurile de date între componente cu performanţe diferite.

Cartuş de cerneală

Recipientul în care este păstrată cerneala la imprimantele ink-jet. Unele cartuşe includ şi capul de imprimare (de exemplu la imprimantele HP şi Lexmark).

CD

Prescurtare de la Compact Disc. CD este un disc de plastic care foloseşte tehnici de stocare optică pentru a memora pînă la 700 MB de date.

CCD

„Charge Coupled Device” este unul din cele două tipuri de senzori de imagine folosiţi la cemerele digitale. În momentul fotografierii, CCD-ul este expus luminii. Fiecare dintre miile de pixeli, care formează senzorul, convertesc apoi lumina în electroni.

cd/m2

Candelă pe metru pătrat este o dimensiune fizică pentru luminozitatea unei suprafeţe. În spaţiile luminoase, valorile de la 140 cd/m2 sunt considerate extrem de ergonomice.

Cluster

Grup de sectoare de pe disc cărora sistemul de operare le atribuie numere pe care le utilizează pentru a ţine evidenţa fişierelor. Sistemele de operare DOS şi Windows ţin evidenţa clusterelor prin intermediul tabelului de alocare a fişierelor (FAT).

CMOS

Complementary metal Oxide Semiconductor este unul din cele două tipuri principale de senzori folosiţi la camere digitale. Senzorii CMOS consumă puţină energie fiind folosiţi la dispozitivele portabile alimentate cu baterii.

CMYK

Abreviere pentru Cyan, Magenta, Yellow, Black, cele patru culori primare care se combină în procesul tipografic de imprimare pentru a se putea reda pe hîrtie cît mai eficient culorile din întregul spectru al culorilor.

Composite/S-Video

In cazul conexiunii Composite, informaţiile despre strîlucire şi culoare ale semnalului sunt transmise pe acelaşi canal. Calitatea imaginii este inferioară semnalului S-Video, care transmite aceste informaţii separat.

Conexiune paralelă

Conexiune bidirecţională, ce poate transmite şi primi date pe o magistrală de 8 biţi. Unele imprimante folosesc acest standard de conectare. Portul paralel este înlocuit astăzi cu portul USB, pentru o mai mare viteză de transfer a datelor.

Codec
Codecul este un dispozitiv sau un program capabil să codifice sau să decodifice anumite fişiere sau semnale. Pentru a putea rula anumite fişiere multimedia, audio sau video ai nevoie de codec-ul potrivit pentru acel format.

CDMA
Code Division Multiple Access – un standard de telefonie mobilă larg răspândit în S.U.A. şi Canada. Spre deosebire de reţeaua GSM, CDMA funcţionează într-un alt domeniu de frecvenţă.

Client e-mail
Soft pentru mobile sau alte aparate, folosit pentru emiterea/recepţia de emailuri prin protocolul POP3, uzual în internet.

Compresia (Arhivarea)
Compresia datelor descrie un procedeu care reduce cantitatea de date. Compresia se poate realiza eliminând datele redundante, de exemplu renunţând la repetiţiile dintr-un text. De asemenea se poate realiza eliminând părţile inutile. Dacă de pildă dintr-o fotografie de 640 x 480 pixeli nu se pot reprezenta pe displayul unui telefon mobil decât 320 x 240 pixeli trebuie redus numărul de pixeli înainte de a transfera datele spre aparatul mobil.

dBA  

Numită şi „weighting method A”, este o unitate de măsură derivată din decibel, specifică pentru măsurarea nivelului de zgomot perceput de om. Se bazează pe modul în care urechea umană aude sunetele la diferite frecvenţe, în general, dBA-ul are o valoare mai mică decît decibelul „curat”.

Decibel

Decibelul este unitatea de măsură pentru nivelul zgomotului aşa cum este perceput de om. Sunt luate în considerare volumul, felul şi intensitatea sunetului. Un decibel corespunde unui ticăit de ceas.

Demo

O prezentare animată sau o versiune redusă a unui program pe calculator distribuită gratuit cu scopul de a aduce la cunoştinţa potenţialelor utilizatori funcţiile programului. Majoritatea acestor aplicaţii rulează pe o perioadă de timp limitată de către producători, existînd posibilitatea de înregistrare online sau prin telefon.

Directoriu

Datele se pot accesa mult mai uşor dacă sunt salvate în fişiere. Pentru a păstra o ordine pe hard disk, se pot salva directorii sub diferite denumiri. Directoriul oferă un nivel al organizării ierarhice pentru fişiere în memoria unui calculator.

Dischetă

O dischetă este un dispozitiv de stocare a datelor, ce constă dintr-un mediu magnetic de forma unui disc subţire şi flexibil, învelit într-un plic din plastic (9×9 cm). Pe o dischetă încap pînă la 1,44 MB de date.

Display cu plasmă

Tip de display plat, care funcţionează prin introducerea gazului ionizat între două plăci cablate, astfel încît cele două plăci formează un caroiaj prin suprapunere. Display-urile nu sunt foarte căutate, din cauza timpului mare de răspuns.

Distanţă focală

De distanţa focală a unui obiectiv depinde mărimea unei secţiuni de imagine. Aceasta se indică în mm. Cu cît este mai mare distanţa focală, cu atît mai aproape apare subiectul.

DivX

DivX este unul dintre cele mai răspîndite codec-uri video folosite la comprimarea în format MPEG-4. Principalul avantaj al său îl reprezintă calitatea ridicată în condiţiile unui bitrate (cantitate de date pe secundă) scăzut.

Dolby Digital

Este un format audio, utilizat în cinematografie şi în cazul DVD-urilor video, pentru a salva sunetul comprimat. În cazul sistemului clasic 5.1 se împart şase canale de sunet pe şase boxe. Formatul 2.0 oferă un ton stereo cu două canale.

DOS

(„Disk Operating System”) este un sistem de operare a calculatoarelor şi precursorul Windows-ului. A fost, de asemenea, inclus în toate versiunile de Windows pînă la Me. În DOS toate comenzile sunt introduse de la tastatură.

Double Layer

DVD-urile în format Double Layer dispun de două nivele (layere de date) prin intermediul cărora un asemenea disc poate stoca aproximativ de două ori mai multe date decît un DVD convenţional, şi anume aproximativ 8 GB.

DSLR

Digital Single Lens Reflex sunt camere foto reflex cu obiectivele interschimbabile, ce permit montarea pe aparat a obiectivelor cu distanţa focală fixă sau variabilă. Fiecare producător de aparate foto foloseşte monturi proprii.

Dual-core

Un nou tip de procesor care reuneşte, în aceeaşi capsulă, două procesoare clasice. Această abordare permite mai multor programe să ruleze simultan, fără ca performanţele calculatorului să scadă vizibil. Atît Intel, cît şi AMD produc astfel de procesoare.

DV-AVI

In acest format se regăsesc înregistrările video Camcorder. DV vine de la „Digital Video”, AVI este extensia fişierului. În comparaţie cu filmele în format MPEG, cele în format DV-AVI necesită de cel puţin cinci ori mai mult spaţiu de stocare.

DVB-T

Reprezintă abrevierea standardului Digital Video Broadcasting (transmisie video digitală), iar T este prescurtarea pentru Terrestrial (terestru). Sistemul se bazează pe transmiterea unui semnal digital video/audio compresat prin multiplexarea programelor. Ca metode de codare, se folosesc MPEG-2 şi H.264.

DVI

Interfaţă pentru conectarea unui display TFT la notebook sau PC-desktop. Spre deosebire de conexiunea VGA, o conexiune DVI transmite imaginile în format digital între calculator şi monitor, fără pierderi de calitate.

DECT
Digital Enhanced Cordless Telecommunications: standard digital de transmisie radio pentru telefoanele fără fir din reţelele fixe de telefonie. Un tip de telefon fix.

DRM
DRM (Administrarea drepturilor digitale) este o tehnologie folosită pentru a proteja drepturile de autor ale deţinătorilor de conţinut şi servicii.

Dual band
Un telefon cu bandă dublă este compatibil cu două tipuri de reţele de telefonie mobilă (de exemplu, GSM 900, GSM 1800) şi va funcţiona în special în Marea Britanie şi Europa.

EDGE
Enhanced Data Rates for GSM Evolution este o tehnologie care creşte rata de transfer a datelor în reţelele GSM. Operaţiunea se realizează prin folosirea unui procedeu îmbunătăţit de modulaţie şi nu presupune costuri prea mari din partea operatorilor de telefonie mobilă. În practică se obţin valori bit rate între 170 şi 200 Kbps. 

Exchange Active Sync
Este un protocol care serveşte pentru comunicarea wireless dintre un server Microsoft Exchange şi un aparat mobil. În principiu acest protocol permite sincronizarea emailurilor, adreselor, termenelor, sarcinilor şi notiţelor. Multe aparate ce Active-Sync nu suportă decât o parte din această funcţionalitate. De asemenea este posibilă şi administrarea smartphone-urilor, de exemplu ştergerea memoriei aparatelor.

Egalizator

Un egalizator funcţionează ca un regulator de joase şi înalte, care are mai multe trepte de reglare pentru înălţimi diferite de sunet (numite benzi de frecvenţă). Cu cît un egalizator are mai multe trepte, cu atît mai exact se poate seta sunetul.

E-mail

Cel mai simplu poate fi definit prin traducerea termenului Electronic mail, adică poştă electronică. Este un serviciu de transmitere de mesaje, via Internet, şi se poate spune că este una dintre cele mai răspândinte modalităţi de comunicare.

EQ

Dispozitiv folosit pentru a selecta şi modifica individual frecvenţele unui semn al audio, folosind un număr de filtre. Numele „equalizer” vine de la aplicaţia originală de corectare a semnalului audio distorsionat pentru a se apropia de sunetul original.

eSATA

External Serial ATA. Iniţial SATA era o normă de conectare pentru cablarea hard disk-urilor şi plăcilor de bază în PC. Lipsea însă opţiunea pentru legarea externă a aparatelor SATA, deoarece normele privitoare la ecranare şi robusteţe nu prevedeau conexiuni externe. De aceea au fost stabilite specificaţii mai stricte care au fost integrate apoi în rapidul standard de conectare eSata.

ExpressCard

Standard nou, bazat pe PCI-Express şi USB 2.0. PCI-Express este folosit pentru configurări rapide, în timp ce USB 2.0 pentru cele ieftine. Cardurile de memorie compatibile cu acest standard sunt în continuare rare.

Fereastră 

Suprafaţă dreptunghiulară închisă pe un ecran de afişare. Cele mai multe sisteme de operare şi aplicaţii moderne au interfeţe grafice care permit utilizatorilor să dividă ecranul în mai multe ferestre. În fiecare fereastră este posibil să ruleze un program diferit sau să fie afişate date diferite.

Filtru

Program care acceptă ca date de intrare un anumit tip de date, le transformă şi apoi expediază mai departe datele astfel transformate. De exemplu, o funcţie a unui program care sortează date după anumite criterii este un filtru.

Firewall

Acest termen defineşte un mecanism electronic, software sau hardware, de monitorizare şi blocare a traficului neautorizat într-o reţea de calculatoare. El acţionează ca o barieră între reţelele de calculatoare pentru a proteja resursele interne ale unei reţele private de intruşi.

Flash

Reprezintă o aplicaţie gratuită, creată de compania Macromedia, cu ajutorul căreia sunt generate scurte secvenţe video sau animaţii, folosite de exemplu pentru prezentarea ofertelor de produse sau servicii pe diverse site-uri web.

GIF 

Animaţie, gif. Tip de imagine gif care poate fi animată prin combinarea cîtorva imagini într-un singur fişier gif. Aplicaţiile care recunosc standardul animaţiei gif parcurg imaginile ciclic.

GPS
GPS este acronimul pentru Global Positioning System (Sistem de poziţionare globală). Este o tehnologie ce permite utilizatorului să îşi stabilească poziţia exactă.

GPRS
General Packet Radio Service; tehnologie nouă cu viteze ridicate de transfer. În acest scop, datele sunt împărţite în pachete individuale şi trimise împreună cu adresa unui destinatar. Telefoanele mobile rămân permanent conectate, astfel încât nu trebuie stabilite alte conexiuni pentru transmiterea datelor individuale. Pentru prima dată, acum este posibil să rămâi în permanenţă conectat cu un telefon mobil. Tarifarea se face la volumul de date şi nu în funcţie de durata conexiunii.

GSM
Global System for Mobile Communications este un sistem digital de telecomunicaţii prin unde radio folosit aproape în toată lumea.

Hard Disk 

Un mediu de stocare ce foloseşte discuri rigide, acoperite cu un material cu sensibilitate magnetică şi închis ermetic într-o carcasă, împreună cu capetele de citire / scriere.

HDTV

„High Definition Television” este televiziunea viitorului. Imaginea are mai mulţi pixeli decît cele convenţionale. Calitatea imaginii este mult mai înaltă. Pentru a putea reda în format HDTV, aveţi nevoie de un televizor sau un proiector specific.

Headset

Dispozitiv de căşti cu microfon sau accesoriu cu transfer Bluetooth, prin intermediul căruia poţi vorbi, de exemplu la telefonul mobil fără să-l ţii în mînă. Căştile Bluetooth pentru mobile se prind după ureche şi permit purtarea de convorbiri telefonice.

Herţ

Herţ (Hz) este unitatea de măsură a frecvenţei, a repetării periodice a unui proces. Prin aceasta se indică nivelul de frecvenţă a sunetelor, de la joase la înalte. Sunetele foarte joase au, de exemplu, o frecvenţă de 40 Hz.

High Definition / HD

HD vine de la High Definition şi este un format video de înaltă definiţie. HDTV este o variantă a imaginii de televiziune de înaltă definiţie. Ambele oferă o calitate mai bună a imaginii. Pentru înregistrare şi redare sunt necesare, însă aparate compatibile.

Home plug

Este un standard, ce foloseşte reţeaua de curent din locuinţă pentru a conecta două sau mai multe calculatoare. Transferul este influenţat de numărul de calculatoare prezent în reţea. Nu poate face însă legătura dintre două calculatoare aflate în locuinţe diferite.

Hot Spot

Punct de acces la Internet fără fire. Denumeşte locaţia fizică unde serviciul Wi-Fi sau 802.11b este disponibil utilizatorilor de Internet.

HTML

HyperText Markup Language poate fi considerat un limbaj de programare simplu, care stă la baza multor site-uri web. Limbajul combină text care va fi afişat ca atare în site, cu pasaje de cod care dau aranjarea în pagină, culorile diferitelor obiecte etc.

HTTP / HTTPS

Prin „Hypertext Transport Protocol” se transmit date prin intermediul site-urilor de Internet. HTTPS apare în căsuţa cu adresa site-ului din browser, dacă respectiva pagină permite transmiterea securizată de date codificate.

HDMI
High Definition Multimedia Interface este o intefaţă pentru transmiterea datelor, tehnologie utilizată în special pentru noile formate de înaltă definiţie.

HSDPA
HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) este o îmbunătăţire a standardelor UMTS şi oferă viteze mai mari de descărcare. Datorită aplicării unei noi tehnologii, HSDPA poate permite rate de transfer al datelor de maxim 14 megabiţi/s şi creşterea capacităţii reţelei mobile.

ID3-Tag 

Fişierele MP3 includ un bloc de informaţii, care se numeşte ID3-Tag. Acesta poate conţine informaţii despre piesa muzicală, interpret, titlu etc. Cu diferite programe de prelucrare audio se pot edita informaţiile ID3 ale unui MP3.

IDE

Prescurtare de la Intelligence (sau Integrated) Drive Electronics. IDE reprezintă interfaţa de lucru pentru un echipament de stocare. Se bazează pe tehnologia transmisiei paralele a semnalului.

Inch

Inch reprezintă o unitate de măsură în care sunt exprimate, de exemplu, dimensiunea în diagonală a monitoarelor. Unui inch îi corespund 2,54 cm, prin urmare, un monitor de 19 inch va avea aproximativ 49 cm.

Infraroşu

Aparatele pot transmite date prin intermediul luminii invizibile ochiului uman: lumina infraroşie. Spre deosebire de Bluetooth, ambii senzori de infraroşu trebuie să aibă contact direct. Raza de acţiune este influenţată de intensitatea emisiunii luminoase.

Interfaţă

Interfaţa este o modalitate de comunicare între diverse echipamente / programe şi utilizator. De exemplu, sistemul de operare este o interfaţă de comunicare între utilizator şi calculator.

Internet

Practic, Internet-ul nu există ca o organizaţie, companie sau o singură entitate. De fapt, este cea mai mare reţea, formată din foarte multe reţele mici de calculatoare şi servere. Putem defini Internet-ul ca acea „aplicaţie” de pe calculator unde putem comunica unii cu alţii, unde putem naviga pe diferite site-uri, păstra informaţii, cumpăra sau vinde diverse obiecte şi servicii etc.

Internet Stream

Posturile de radio online nu emit sub forma unui fişier obişnuit, ci transmit un flux de date continuu, un fişier fără început sau sfîrşit, care poate ajunge la orice destinaţie prin intermediul Internetului. Recepţionarea lor necesită programe speciale.

ISO

Unitate de măsură a sensibilităţii senzorului de imagine al aparatelor digitale. În condiţii slabe de iluminare, imaginile sunt capturate de camerele digitale la o valoare ISO mare pentru surprinderea cu acurateţe sporită a detaliilor.

ISDN

Desemnează un standard internaţional destinat transmiterii digitale end-to-end simultane a datelor, vocii şi semnalului cu ajutorul aceluiaşi cablu de cupru utilizat de cele mai multe ori în „telefonia clasică”. Facilitatea a fost dezvoltată în special pentru videoconferinţe, necesitînd şi echipamente speciale ca adaptoare la ambele capete (sursă şi receptor). În cadrul unei videoconferinţe sistemul ISDN furnizează simultan text, voce şi imagine între două grupuri care utilizează aceeaşi tehnologie.

JAVA
Java este un limbaj de programare pentru aplicaţii Web, orientat pe obiecte, independent de platformă, dezvoltat de compania Sun Microsystems. JAVA este principala platformă mobilă ce permite descărcarea de aplicaţii independente şi executarea lor offline. 

Joystick

Este un echipament de control al mişcării în jocuri, asemănător unei manete, aproape indispensabil simulatoarelor de zbor, care poate fi folosit la o gamă largă de jocuri. Majoritatea dispun de mai multe butoane programabile cu diverse comenzi corespunzătoare jocurilor.

JPEG/JPG

Camerele digitale salvează de obicei în formatul compresat JPEG, deoarece se economiseşte spaţiu. JPEG este prescurtarea organizaţiei care a stabilit caracteristicile acestui format: Joint Photo Experts Group.

Kbps 

Abreviere pentru kilobiţi pe secundă. Calitatea sunetului unei melodii se măsoară în kbps. Pentru a înregistra un sunet stereo, un fişier audio trebuie să aibă minim 192 kbps. Astfel, se poate orienta asupra calităţii fişierelor audio.

Laser 

Un laser produce lumină cu raza multiplicată. Acesta este folosit în multe industrii, precum şi în tehnica calculatoarelor, pentru a înscrie informaţii pe un CD sau DVD.

LCD

LCD – ecran pe bază de cristale lichide- sunt cele mai noi şi mai moderne din domeniul calculatoarelor. Au fost folosite la început numai pentru calculatoare portabile, iar în ultima vreme au devenit un standard pentru PC.

Lightscribe

Inscriptoarele lightscribe pot imprima monocrom pe faţa superioară a discului CD sau DVD, imagini grafice şi text. Pentru aceasta, discul trebuie pus cu faţa în jos în unitate. Imprimarea Lightscribe este posibilă numai pe discuri compatibile.

Line-in

Line-In sau „intrare linie” este denumirea unei intrări de sunet, dotată cu mufă RCA sau mini-jack. Serveşte la conectarea aparatelor tradiţionale Hi-Fi, cum ar fi casetofoane sau MP3 playere la calculatorul personal sau la alte echipamente.

Link

Reprezintă o modalitate directă de accesare a unei adrese de Internet. În cazul în care conţine şi numele unui fişier, accesarea unui link porneşte automat descărcarea acestuia într-un directoriu al hard diskului.

MAC 

Fiecare placă de reţea este identificată, în mod unic, printr-o adresă numită MAC, ce conţine 12 cifre în baza 16. Primele 6 identifică producătorul plăcii. Această adresă este scrisă în ROM-ul plăcii.

Megapixel

Un megapixel este egal cu un milion de pixeli şi este unitatea de măsură, utilizată pentru rezoluţia camerelor digitale. Un pixel reprezintă unitatea de bază a unei imagini digitale şi are mai degrabă o dimensiune logică decît una fizică.

Memory Stick

Aceasta este o memorie electronică de mici dimensiuni dotată cu o mufă USB. Foloseşte la salvarea şi transportul datelor.

Message box

Casetă de avertizare ce apare pe monitorul calculatorului sau avertizează asupra unor operaţiuni ce ar putea dăuna bunului mers al sistemului. De exemplu, poate avertiza că sistemul şterge unul sau mai multe fişiere. Spre deosebire de casetele de dialog, casetele de avertizare nu necesită date introduse de utilizator.

MIMO

Este o tehnică ce utilizează antene multiple pentru a minimiza interferenţele care pot apărea într-o reţea wireless. Antenele inteligente pot să-şi schimbe dinamic emisia-recepţia, pentru optimizarea în timp real.

Mini-DV

Majoritatea camerelor video digitale înregistrează filmele în acest format. DV vine de la „digital video”. Printr-o conexiune Firewire filmele se pot transfera digital într-un calculator sau un DVD-recorder.

MMS

Abreviere pentru Multimedia Message Service. Este o metodă de stocare şi redirecţionare a fişierelor grafice şi audio, a clipurilor video şi a mesajelor scrise prin intermediul WAP.

Modem

Dispozitiv electronic analog de telecomunicaţii, conectat în interiorul sau exteriorul unui calculator, cu scopul de a comunica la distanţă cu alte computere dotate în acest fel. Caracteristica de bază a acestui dispozitiv constă în faptul că este capabil să convertească un semnal digital într-unul analog şi invers, cu ajutorul unui protocol special de modulare software. Printr-un modem se pot trimite şi recepţiona date de pe un calculator printr-o legătură telefonică. Modemurile actuale pentru conexiuni telefonice analog transferă 56K de date pe secundă. În funcţie de tipurile de conexiuni (ISDN sau DSL), modemurile pot asigura transferul de date mai rapid.

MP3

Format de compresie a semnalului audio, folosit pentru transferul fişierelor audio pe Internet şi stocarea în memoria playerelor portabile. Conversia în format MP3 nu afectează calitatea sunetului unei melodii.

MPEG2

MPEG vine de la „Moving Picture Experts Group”. Această comisie de experţi a stabilit procedee prin care fişierele audio şi video sunt salvate cu economie de spaţiu. MPEG2 se foloseşte, de exemplu la DVD-uri video. Pe lîngă acest DVD MPEG2 există şi MPEG2 HD pentru video high definition.

MPEG2-Audio

Este un format de sunet, utilizat de multe DVD-recordere. Este vorba de un ton stereo cu două canale, salvat într-un format comprimat. Fişierele MPEG-Audio sunt recunoscute cu extensia „.mpa”.

MPEG-4

„Moving Pictures Experts Group Compression Standard Version 4″ este o tehnologie de compresie video. Formatul MPEG ar putea fi asemănat cu un suport video de tip VHS sau BETA-SP, folosit pentru reproducerea unor imagini în mişcare filmate anterior.

Multimedia

Luată ca ramură a industriei calculatoarelor, cuprinde o gamă vastă de „produse” în care sunt incluse mai multe forme de informare şi interacţiune (text, grafică, audio, video), programe educaţionale şi chiar jocuri.

NCQ 

Native Command Queuing este un protocol ce coordonează toate comenzile emise de un hard disk. Un hard capabil de NCQ poate ori să stocheze şi ordoneze comenzile într-o anumită ordine, ori să le execute imediat. NCQ permite accesarea memoriei de către hard disk fără a mai fi nevoie de intervenţia software-ului.

NTSC

National Television Standards Committe este un standard video dezvoltat de SUA şi adoptat ulterior şi de alte state. În Europa şi alte părţi ale lumii standardul Tv este dominat de PAL şi SECAM.

NFC
Near Field Communication (Comunicaţii de proximitate)

Noise reduction
În mod normal comprehesiunea din timpul convorbirilor telefonice este distorsionată de zgomotele din mediul înconjurător. De aceea anumite mobile moderne au integrat un al doilea microfon cu ajutorul căruia se pot reduce zgomotele. Cu ajutorul programelor specifice pot fi determinate şi atenunate chiar şi semnalele venite de la mare distanţă.

OGG Vorbis 

In acest format se poate salva muzică, economisind mai mult spaţiu decît printr-o compresie obişnuită. Calitatea corespunde oarecum MP3. Puţine playere pot reda muzică în format OGG Vorbis.

OLED

Organic Light Emiting Diodes – material organic noncristalin, ce emite lumină în prezenţa curentului electric. Consumă puţină energie, are un contrast puternic, vizibilitate mare în condiţii de iluminare puternică, unghiuri mari de vizualizare şi dimensiuni reduse.

OS

Reprezintă interfaţa de comunicare dintre utilizator şi calculator. Practic este o aplicaţie care se încarcă automat la pornirea calculatorului şi oferă utilizatorului accesul la diferitele funcţii ale sale şi la alte aplicaţii. Există mai multe sisteme de operare, cele mai importante fiind: Microsoft Windows XP, diferitele distribuţii Linux sau MAC OS X, corespunzător calculatoarelor companiei Apple.

Open Source
Open Source Software reprezintă programe, ale căror cod sursă este oferit în mod public. Oricine poate prelua acest cod, cu anumite limitări de licenţă, pentru a modifica programul în funcţie de nevoile proprii. Licenţa Open-Source defineşte şi felul în care dezvoltatorii trebuie să publice programul modificat.

Parolare/Codare – 

Un mesaj poate fi parolat/codat cu ajutorul unei proceduri complicate, singurul care are acces la text fiind cel care a codat conexiunea. Toate legăturile neprotejate pot fi uşor recepţionate de utilizatori neavizaţi.

PATA

Vine de la Parallel ATA ce reprezintă o interfaţă pentru hard disk-uri. Aceasta este o versiune a standardului ATA. Phising – acţiunea de a fura cuiva datele personale bancare pentru a le putea folosi ulterior. Scamatoria se realizează prin crearea unor site-uri false ce imită adrese de Internet de cumpărături online sau site-urile băncilor.

Pictbridge

Imprimantele cu acest tip de interfeţe pot printa fotografiile, fără necesitatea intermediară a unui calculator. Este flexibil, putînd să printezi fără probleme, de exemplu, de pe o cameră digitală de marca Canon pe o imprimantă foto de marca HP.

PIN

Cu un cod PIN, carduri, programe şi dispozitive pot fi protejate împotriva utilizării abuzive. El reprezintă o combinaţie de 4 sau 5 cifre. Navigatoare cu protecţie PIN nu pot fi utilizate de către hoţi în cazul unui furt.

PIP

Picture-in-Picture reprezintă posibilitatea unui dispozitiv de a reda două posturi TV în acelaşi timp. Pentru acest lucru, dispozitivul respectiv trebuie să dispună de două tunere independente care să redea cele două imagini.

Pixel

Este un cuvînt derivat din „picture element”. Reprezintă unitatea de bază a unei imagini digitale. Are mai degrabă o dimensiune logică, decît fizică. Dimensiunea fizică depinde de rezoluţia aleasă pentru monitor şi va fi egală cu valoarea DPI.

Placă (cartelă) video

Placa video transformă datele calculatorului în semnal pentru monitor. Pe placă se găsesc un procesor şi memorie video pentru calcularea efectelor de imagine. Cu cît este mai performant un procesor grafic, cu atît PC-ul „se mişcă” mai bine.

Platan

Platanele sunt discuri fabricate din metal sau alt material rigid, acoperite cu un strat foarte sensibil la cîmpuri electromagnetice. Platanele se pot accesa pe ambele suprafeţe. Cu cît rotaţiile discului sunt mai mari, cu atît accesul la informaţii se face mai rapid.

Plugin-uri

Componente specifice anumitor programe, de exemplu Internet Explorer, care adaugă noi funcţionalităţi: o gamă variată de butoane, capacitatea de a rula conţinutul specific altor aplicaţii, de exemplu secvenţe video.

POI

Acronim pentru „Point of Interest” (punct de interes). Sistemul de navigaţie indică o locaţie printr-un simbol. Se pot găsi mai uşor obiective importante într-un oraş necunoscut.

Pointer

Dispozitiv de indicare prin intermediul căruia un utilizator poate controla mişcarea cursorului pentru a selecta elementele de pe un monitor de calculator. Exemplele includ mouse-uri, trackball-uri, manşe (joystick) şi creioane optice.

Polifonie

Acest tip de sunet foloseşte tonuri polifonice în loc de tonuri monoton, interpretînd mai multe note şi sunete de instrumente în acelaşi timp, făcînd soneria telefdonului să sune muzical.

Printserver

O componentă hardware ce conectează o imprimantă în reţea. Poţi conecta o imprimantă la o reţea de calculatoare. Un printserver gestionează informaţii, asigură un flux de date constant pentru imprimantă şi prioritizează documentele ce vor fi printate.

Procesor

CPU – Central Processing Unit- reprezintă creierul unui sistem. El realizează calcule simple sau complexe, prelucrarea algoritmilor şi obţinerea rezultatelor. Toate celelalte componente din sistem există în jurul procesorului, fără de care funcţionarea lor este lipsită de sens. Astfel, anumite componente oferă date procesorului, acesta le prelucrează în conformitate cu un algoritm şi le oferă, la rîndul său, altor componente care, în final, oferă informaţia dorită, fie că este vorba de un calcul aritmetic, fie de o imagine reprezentînd un instantaneu dintr-un joc complex. Performanţa procesorului este dată de frecvenţa sa de funcţionare şi de lăţimea de bandă a BUS-ului de memorie, prin care comunică cu northbridge, parametri de „forţă brută”, precum şi de capabilităţile sale logice (seturi extinse de instrucţiuni, optimizate pentru diverse scopuri, aşa cum sunt seturile SSE sau SSE2 implementate de Intel sau 3D NOW! implementat de AMD). Alt parametru deosebit de important este dimensiunea memorie cache din procesor, aceasta fiind o memorie volatilă ultrarapidă, cu rol de tampon între procesor şi memoria sistemului.

Procesor grafic

Procesorul grafic este „creierul” plăcii grafice. El este responsabil pentru procesarea conţinuturilor de imagini. Depăşeşte aproape independent de procesorul computerului problemele grafice. Cu cît este mai performant procesorul grafic, cu atît jocurile sau programele complexe pentru grafică rulează mai bine.

PUK

Cod de securitate folosit pentru blocarea codului PIN. Este livrat împreună cu cartela SIM. Dacă introduci un cod PUK incorect de 10 ori consecutiv, cartela SIM va fi blocată. Nu poţi schimba un cod PUK. Dacă l-ai pierdut, trebuie să schimbi cartela.

Pixel
Unitatea de bază a unei culori programabile. Componenta de bază a unei imagini digitale.

PDA
PDA (personal digital assistant – asistent digital personal) este un termen care desemnează orice dispozitiv portabil care oferă capacitate de calcul şi de stocare de informaţii.

Push email
E-mailurile sunt livrate pe telefonul mobil pe măsură ce sosesc pe serverul de e-mail.

QWERTY 

Este cel mai popular layout modern pentru tastaturi şi maşini de scris. Denumirea este dată de primele şase litere de pe primul rînd. Acest design a fost patentat în anul 1874 de Christopher Sholes şi vîndut firmei Remington în acelaşi an cînd a fost şi implementat în maşini de scris.

RAID 

Reprezintă o modalitate de a stoca aceeaşi informaţie în mai multe locuri, pe diferite hard disk-uri, oferind astfel o disponibilitate crescută a datelor. Există 9 tipuri de arhitecturi RAID plus una care nu oferă redundanţă.

RAM

DRAM (Dynamic Random Access Memory) este cel mai comun tip de memorie RAM pentru calculatoarele personale sau staţiile de lucru. Transferul datelor se face în acelaşi mod ca şi la SDRAM, utilizînd cuvinte de 8 bytes.

Rată de compresie

Indică gradul de compresie al unui fişier video sau audio. Cu cît această valoare este mai mare, cu atît calitatea audio sau vizuală este mai bună. De obicei această informaţie este oferită de aplicaţia cu care se accesează respectivul fişier.

Rată de contrast

Rata de contrast a unui monitor LCD face referire la nivelul de distingere a diverselor nuanţe ale culorilor. Cu cît rata de contrast este mai mare, cu atît calitatea redării culorilor de către monitor este mai bună.

RAW

Unele camere digitale pot salva imagini fără pierderi şi în format RAW (aşa zise „date crude”). O fotografie în format RAW ocupă însă spaţiu mai mare decît fişierele JPEG.

RCA/SCART

Reprezintă modalităţi analogice de interconectare ale dispozitivelor video sau Hi-Fi. Multe calculatoare dispun implicit de conectori RCA şi SCART pentru asemenea dispozitive. În caz contrar este necesară achiziţionarea unor dispozitive suplimentare.

Rezoluţie

Numărul de puncte (pixeli) pe care un monitor îl poate reproduce într-un anumit spaţiu. Cu cît rezoluţia este mai mare, cu atît ecranul poate reproduce mai multe detalii ale imaginii.

RGB

Semnalul RGB conţine informaţiile de imagine pentru roşu (Red), verde (Green) şi albastru (Blue). Acest semnal asigură o calitate mai bună a imaginii. Transmisia se realizează de cele mai multe ori printr-o mufă Scart corespunzătoare.

RMS

Abreviere de la „Root-Mean-Square”, este o formulă care descrie puterea unui semnal. Puterea RMS (în Waţi) este cea mai folosită unitate de măsură pentru a descrie puterea unui amplificator sau receptor de sunet.

Roaming

In traducere fidelă, „a pribegi, a colinda”. Termen de specialitate pentru telefonia mobilă, care defineşte „oaspetele” într-o reţea de telefonie mobilă a operatorilor din străinătate. Pentru a beneficia de serviciul de roaming trebuie activat acest serviciu la operatorul de telefonie mobilă.

Router

Un router reglează şi gestionează traficul de date dintre calculatoare, al Internetului şi al imprimantei în reţea (dacă echipamentul are suport de imprimantă). Procesul de trimitere a pachetelor de date de la un calculator la altul se numeşte rutare.

RDS
Sistem de date radio. Un radio dotat cu RDS poate fi capabil să afişeze numele postului sau melodia redată în momentul respectiv.

Ringtone
Ton digital de apel. Tonul poate fi o melodie sau un alt fişier audio redat pe mobil în momentul apelului.

Safe Mode 

In cazul apariţiei unor disfuncţionalităţi grave ale sistemului de operare, Windows va porni în „Safe Mode”. Va fi încărcat un set minimal de drivere, acest mod fiind potrivit pentru diagnosticarea erorilor şi a problemelor de comptabilitate.

SATA

Serial ATA reprezintă o noua interfaţă pentru hard disk-uri. Se bazează pe tehnologia transmisiei seriale a semnalului.

Scroll

A derula, a vedea mai multe date decît încap în fereastra ecranului. Termenul „derulare verticală” se referă la capacitatea de a derula în sus sau în jos. Derularea orizontală deplasează imaginea lateral.

SD/MMC

SD înseamnă Secure Digital, iar MMC este prescurtarea pentru Multi MediaCard. Majoritatea camerelor digitale compacte şi multe telefoane mobile cu funcţie foto încorporată salvează pe astfel de carduri, care se remarcă prin dimensiuni reduse.

Service Pack

Pachet de actualizare a unui anumit sistem de operare sau suite office, ce poartă denumirea de „service pack”. Acesta poate include o colecţie de drivere revizuită, soluţii pentru problemele sistemului de securitate în variante mai noi ale programelor incluse.

Shortcut

Sunt un fel de scurtături către fişiere sau programe, salvate pe diferite partiţii ale hard disk-ului. Dacă se face un dublu clic pe shortcut-ul executabilului unei aplicaţii, aceasta se lansează ca şi cum s-ar face clic pe varianta originală.

Simulator

Este genul de joc care simulează realitatea. Fie că este vorba de curse de maşini sau de competiţii sportive, aceste jocuri tind să devină de la an la an tot mai aproape de realitate.

Sincronizare

Este un proces de „armonizare” a unor date, care, după încheierea procesului, vor putea fi accesate şi gestionate atît din telefonul mobil, cît şi din calculatorul personal.

Sistem de operare

Este programul care îţi permite să controlezi calculatorul şi care coordonează funcţiile interne ale acestuia. Cele mai răspîndite sisteme de operare sunt Macintosh, Windows, UNIX, Linux etc.

Slot

Este un conector în care se introduc plăci de extensie suplimentare într-un calculator. Acesta poate fi de mai multe feluri: PCI, AGP, PCI Express etc.

SMART

Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology este un sistem de monitorizare a hard diskurilor, care generează pe baza anumitor indicatori un raport de diagnoză, cu scopul de a anticipa defectările unităţilor. Hard diskurile pot fi afectate de două tipuri de deteriorări: predictibile (uzura mecanică, îmbătrînirea componentelor) şi impredictibile (arderea unor componente electronice). SMART avertizează din timp asupra iminentei „căderi” a hardului, astfel că pot fi luate măsuri preventive de salvare a datelor.

Smartphone

Terminal ce reprezintă o combinaţie între un telefon mobil şi un calculator de dimensiuni reduse.

SMS

Mesaj electronic de tip text ce poate fi transmis de pe un telefon GSM. Testul unui mesaj poate fi de pînă la 160 caractere (litere, cifre sau simboluri, inclusiv spaţiile despărţitoare). Dacă depăşiţi limita, mesajul este trimis în două SMS-uri consecutive.

Spam

Orice mesaj electronic care conţine o comunicare răuvoitoare, frauduloasă, defectuoasă sau ilegală, trimisă prin intermediul serviciilor de poştă electronică către o adresă de email, fără ca deţinătorul respectivei adrese să fi încuviinţat primirea mesajului. Este deosebit de mesajul electronic comercial acceptat, care urmăreşte nişte coduri agreate de practica industriei.

SPDIF

Este un standard de transfer al informaţiei audio. Prin această conexiune semnalele de sunet sunt transferate în format digital. Aceasta oferă un sunet de calitate superioară pentru că nu se mai face conversia din digital în analog, ce distorsionează semnalul audio.

Spyware

Un tip de virus care controlează browserul pentru a transmite mai departe informaţii despre site-urile pe care le vizitezi şi care are puterea să îţi deschidă site-uri de reclamă şi să te redirecţioneze de la paginile vizitate.

SSD

Solid State Disk este un dispozitiv de stocare pentru datele permanente. De obicei se foloseşte memorie DRAM sau NAND flash pentru construcţia sa. SSD-ul emulează hard disk-urile clasice şi le înlocuiesc cu mare uşurinţă în orice aplicaţie. Preţul însă nu este unul din punctele forte ale acestor dispozitive.

Stand by

Durata de timp în care un aparat telefonic sau alt echipament electronic care funcţionează pe bază de baterii poate fi utilizat. În stand by însă, respectivul aparat nu este utilizat, ci doar disponibil pentru a fi folosit în orice moment.

Swap

Denumit şi memorie virtuală, sistemul de operare foloseşte acest fişier pentru a simula un spaţiu de memorie suplimentar. Dezavantajul acestui spaţiu de stocare este că folosirea lui scade performanţele din cauza diferenţei de viteză dintre memoria RAM şi hard disk.

Symbian

Platformă pentru dispozitive mobile. Series 60 şi UIQ susţin soluţiile de navigaţie onboard.

System Restore

Reprezintă o funcţie a sistemului de operare, ce constă în în salvarea periodică a configuraţiei de natură software la Windows. În cazul imposibilităţii accesării sistemului de operare, utilizatorul poate reveni la o stare anterioară a sistemului prin intermediul acestei funcţii.

Sincronizare Outlook
Trimiterea şi primirea de e-mailuri cu MS Direct Push prin intermediul MS Outlook, care încarcă mesaje de e-mail, contacte, evenimente din calendar şi multe altele de pe computer pe telefonul mobil.

SMTP
SMTP este acronimul pentru Simple Mail Transfer Protocol (Protocol simplu de transfer a e-mailurilor), fiind folosit pentru transmiterea mesajelor electronice (e-mail) în reţele precum Internetul.

Social Networking
Denumirea uzuală pentru interacţiunea activă cu cercul de prieteni Web 2.0 de pe reţele sociale precum Facebook, Twitter sau MySpace. Tot mai multe mobile au instalate aplicaţii pentru folosirea mobilă a acestor pagini web. Dar funcţionalitatea acestor aplicaţii pentru telefonul mobil este de obicei limitată, comparativ cu cea oferită de un browser PC.

Streaming
Transfer continuu de date.

T9 

Această funcţie te ajută la introducerea cuvintelor atunci cînd vrei să scrii un mesaj SMS sau alte texte (de exemplu email-uri) cu tastatura telefonului mobil. Un vocabular integrat recunoaşte cuvîntul pe care tocmai vrei să-l introduci.

TAG

Inregistrarea unor informaţii într-un fişier audio, de exemplu la fişierele MP3 titlul piesei, numele artistului, genul muzical sau titlul albumului.

TIFF/TIF

Acronim pentru Tagged Image File Format şi reprezintă un format de salvare a imaginilor, independent de platformă, care nu beneficiază de compresie, suportînd standardele de culoare RGB, CMYK şi Gray. Spaţiul ocupat este mai mare decît pentru JPEG.

Toner

Un tip de cerneală uscată, folosită la imprimantele şi fotocopiatoarelor laser. Tonerul este păstrat într-un container, pentru a putea fi manevrat cu uşurinţă la reîncărcare. Tonerul acoperă o pagină mult mai eficient decît cerneala lichidă, fiind o alternativă mai ieftină.

Touchscreen

Este un ecran sensibil la atingere. Prin atingerea cu un creion special sau cu degetul, se declanşează anumite funcţii. Poţi, astfel, să scrii texte prin touchscreen fie cu ajutorul unei tastaturi afişate, fie cu ajutorul sistemului de recunoaştere a scrisului sau a semnelor.

TV Tuner

TV Tunerul este o placă de extensie pentru calculator. Cu ajutorul acestei plăci se pot viziona programe TV pe ecranul calculatorului şi se pot înregistra sau salva pe hard disk imagini video. Multe TV Tunere pot recepţiona şi posturi de radio.

Tablet
Dispozitiv portabil ce are de regulă un display cu diagonala de peste 4 inchi, care asigură accesul la internet, reţelele sociale sau conţinut multimedia. Veriga lipsă între mobil şi laptop, majoritatea tablet-urilor vin fără tastatură fizică, optând pentru varianta virtuală, touch.

Tastatură QWERTY
Tastatură tip maşină de scris cunoscută din lumea computerelor. Mobilele folosesc de obicei pentru introducerea literelor un bloc de taste cu cifre cu mai multe inscripţionări.

Triple band
Un telefon cu bandă triplă este compatibil cu trei tipuri de reţele de telefonie mobilă (GSM 900, GSM 1800, GSM 1900) şi va funcţiona în Europa, America de Nord şi Canada.

UMTS
Universal Mobile Telecommunications System oferă la funcţionare normală downlink bitrate de până la 384 Kbps. 

USB

Reprezintă un standard de comuncaţie serială specific calculatoarelor personale. Prin intermediul porturilor USB se pot conecta la calculator o gamă largă de echipamente externe cum ar fi mouse-ul, tastatura, memorii portabile, tunere TV, plăci de sunet şi lista poate continua. Iniţial standardul a oferit o lăţime de bandă maximă de 12 Mb/s, viteză ce a crescut la 480 Mb/s odată cu trecerea la USB 2.0.

VGA 

Video graphics Array, cel mai important standard în tehnologia video pentru calculatoare, a fost dezvoltat de compania IBM. Oferă o rezoluţie de 720×400 pixeli (cu 16 culori) şi 320×200 pixeli (cu 256 culori).

VoIP

Voice over Internet Protocol este o tehnologie care permite efectuarea de apeluri telefonice prin intermediul Internetului. Se mai numeşte şi telefonie IP.

Viteză X

Viteza de transfer a datelor de pe unitate optică pe calculator. Prima unitate DVD avea o rată de transfer de 1350 KB pe secundă. Viteza X indică de cîte ori este mai rapidă o unitate optică faţă de acest etalon. O unitate optică cu viteza 8X este de opt ori mai rapidă: scrie sau citeşte cu 10800 KB pe secundă.

WAP 

Wireless Aplication Protocol este un standard internaţional pentru aplicaţiile care folosesc comunicaţiile fără fir (wireless). De exempplu, accesul la Internet de pe un telefon mobil.

WAV

Este formatul fişierului prin care Windows salvează sunetele necomprimate, prin urmare, fără deteriorarea calităţii sunetului. Webmaster – persoană care administrează un site web, efectuînd sarcini, cum ar fi crearea şi actualizarea paginilor web, monitorizarea traficului prin site etc.

WebTV

Categorie de produse şi tehnologii care le permit utilizatorilor reţelei Internet să navigheze folosind un televizor. Produsele WebTV fac conexiunea la Internet prin intermediul serviciului telefonic.

Wh

Watt/oră. Capacitatea acumulatorului este măsurată în Wh. De multe ori producătorii te informează însă privitor la numărul de celule al bateriei sau oferă valori exprimate în volţi şi amperi-oră. În timp ce numărul celulelor nu spune nimic despre puterea unei baterii, Wh redă felul în care amperi-oră (Ah) se multiplică cu tensiunea (volţi). Dacă amperii-oră sunt redaţi în miliamperi-oră (mAh) rezultatul trebuie împărţit cu 1000 pentru a obţine valoarea în Wh.

Wi-Fi

Abreviere pentru Wireless Fidelity. Denumeşte generic, orice tip de reţea 802.11, 802.11b etc. Produsele cu menţiunea Wi-Fi certified sunt interoperabile între ele.

Widget

Nume generic pentru butoane, bare de meniu, titluri şi alte simboluri sau elemente pe care le poate conţine o fereastră dintr-un program sau aplicaţie software. O componentă a interfeţei grafice a unui program software.

Windows Mobile

Sistem de operare de la Microsoft pentru PDA-uri şi smartphone-uri. Versiunea a 5-a este larg răspîndită şi oferă un grad mare de compatibilitate cu software de navigaţie. Windows Mobile 6 este relativ nou şi disponibil în variantele: Classic, Standard şi Professional. Versiunea Classic funcţionează pe Pocket PC-uri fără funcţie de telefon. Versiunea Standard este pentru smartphone-uri fără touchscreen. Cea Professional – pentru Pocket PC-uri cu funcţie telefon.

WLAN

Wireless Local Area Network este de fapt o reţea, ce foloseşte frecvenţa tehnologiei radio pentru a transmite date pe distanţe relativ scurte. Acest standard (IEEE 802.11) poate funcţiona pe o rază de 20-60 m într-o clădire şi pînă la 300 m afară.

WEP

Prescurtarea de la Wired Equivalent Privacy, unul din mecanismele folosite în reţele fără fir pentru a mări nivelul de securitate al informaţiilor. El este folosit pentru a cripta şi decripta informaţiile transmise.

WPA

Prescurtarea de la Wi-Fi Protected Access, ce asigură o protecţie puternică a datelor care tranzitează o reţea wireless folosind algoritmi de criptare care sunt greu de spart.

XviD  

Codec video folosit la comprimarea secvenţelor video MPEG-4 concurent cu DivX, dar care are de partea sa avantajul gratuităţii. Nivelul de calitate oferit şi bitrate-ul sunt asemănătoare celor DivX.

YUV  

Mufele YUV se găsesc mai ales la proiectoare şi ecrane plate. Y simbolizează valoarea luminozităţii, iar V reprezintă partea de culoare a unui semnal de imagine.

Zoom 

La zoomarea optică, obiectele îndepărtate sunt redate mărit prin modificarea distanţei focale a obiectivului. La zoomarea digitală, mărirea obiectului are loc prin decuparea lui dintr-o imagine existentă, cu pierderi mari de calitate.