Asus B53 este un notebook care respiră seriozitate prin toți porii. Are un design sobru și dotări care să fie de folos celor care își doresc un partener de afaceri profesionist, capabil să se descurce și în cele mai dure condiții. B53 oferă exact asta, și alte câteva lucruri în plus…
Look sobru
Așa cum am spus, Asus B53 arată încă de la prima vedere că nu are chef de joacă și de glume. Este negru, cu o carcasă zdravănă din metal, care arată ca și cum e perfect capabilă să treacă prin multe. Capacul displayului este și el metalic și, în mod interesant, nu este drept, ci face o curbă subtilă în preajma celor două balamale, și ele foarte robuste.
Totul dă impresia de calitate și de obiect la care s-a lucrat mult pentru a realiza ceva robust. Faptul că aparatul nu este unul mic și ușor este în mod clar o consecință a acestui fapt. Dacă stai bine să te gândești, în condițiile în care vorbim despre un asemenea notebook, cu un display de 15,6 inchi, iluminat cu LED, greutatea de aproape 2,7 kg se cam justifică.
Dacă tot am pomenit despre displayul lui B53, trebuie să adăugăm că acesta este unul reușit, cu culori puternice și cu un unghi de vizualizare destul de mare. Rezoluția oferită de el este de 1366 x 768 de pixeli, adică destul să te uiți în cele mai bune condiții la conținut multimedia de calitate bună.
Este un ecran care nu are luciu și nici nu preia decât într-o foarte mică măsură amprentele digitale, ceea ce înseamnă o problemă în minus la utilizare foarte frecventă.
Și tot la capitolul „griji mai puține” intră și caracteristicile de securitate de care dispune laptopul celor de la Asus. Este vorba despre tehnologia Asus ShockShield. Aceasta asigură protecția datelor de pe hard disk la șocuri, astfel încât să nu cumva să pierzi ceea ce ai lucrat doar fiindcă laptopul tău a primit o scuturătură ceva mai puternică.
Tehnologii business, ca și Asus Secure Delete, care îți permite să ștergi „fără urmă” fișierele sensibile de pe notebookul tău, sunt la ordinea zilei pe elegantul notebook al celor de la Asus.
Nu lipsește nici cititorul de amprente digitale, pentru un plus de securitate la logare.
Un alt lucru pe care îl vei remarca este tastatura de calitate, capabilă să suporte inclusiv vărsarea a 120 de centimetri cubi de lichid pe ea (la acest capitol îi credem pe cuvânt pe cei de la Asus, noi nu am încercat). Așa cum spuneam, tastatura este bine realizată și comodă în utilizare. Poate că tastele sunt un pic cam prea apropiate, dar acest lucru este compensat de prezența numpadului, un lucru absolut necesar pentru un om de afaceri, care lucrează zilnic cu cifre.
Ea este completată de un touchpad precis, bine integrat în carcasă și dotat cu două butoane. Este un touchpad multitouch, care răspunde foarte bine la comenzi și mai și suportă o grămadă de gesturi care îți fac treaba mai simplă, în combinație cu software-ul său, prin care merită să arunci o privire.
Tehnologie de top
Să vedem însă ce se ascunde „sub capota” notebookului business Asus. Trebuie spus că nu a avut probleme la niciuna dintre sarcinile de utilizare zilnică pe care i le-am dat spre înfăptuire. Dar nici nu ar prea avea cum, cu un procesor Intel core i5 520M la 2900 MHz, completat de 4 GB de memorie RAM DDR3. Pe acestea rulează, așa cum îi stă bine unui notebook profesionist, un Windows 7 în varianta Ultimate.
Stocarea datelor nu constituie nici ea o problemă, atâta timp cât ai un hard disk de 450 GB la dispoziție. Mai ai loc, pe lângă documente, și pentru niște muzică și filme, numai bune în călătorii.
Vor suna bine pe difuzoarele cu care e dotat notebookul. Acestea se descurcă bine la capitolul muzică, chiar dacă au o idee prea multe înalte și cam puțin bas. Oricum, nu acesta este scopul acestui notebook.
La capitolul video, nu te aștepta să joci jocuri prea pretențioase. Modelul primit la test avea un chip grafic Intel HD Graphics. Acesta se descurcă la jocuri mai puțin pretențioase, dar nu la cele mai noi titluri.
Oricum, esențial este că este greu sau aproape imposibil să găsești sarcini de productivitate care să dea bătăi de cap notebookului Asus.
Conectivitate din plin
Un alt aspect la care aparatul excelează este cel al conectivității. Dispune de interfață pentru docking station, prin care poate fi conectat foarte repede, astfel încât să fie plasat comod pe birou, dar și de porturi USB 2.0, dar și de un port USB 2.0 / E-SATA. Să nu uităm că poți conecta și un monitor mai vechi prin portul VGA, sau un ecran LCD, prin cel HDMI. Nu lipsește nici portul ExpressCard Am remarcat și un Smart Card reader în partea din față, iar ceva mai spre stânga este card readerul.Bateria este și ea una cât se poate de serioasă. La o utilizare normală, a ajuns spre patru ore de utilizare la o singură încărcare. Trebuie spus însă că este o baterie Sonata Long Life, cu o durată de utilizare foarte mare. Notebookul costă, funcţie de configuraţia aleasă de tine, între 3819 şi 4849 de RON.