Intel SSD 310 Series – 80GB în podul palmei

Scris de | 16 februarie, 2011
Intel SSD 310 Series – 80GB în podul palmei

Viitorul mediilor de stocare este reprezentat de SSD-uri (Solid State Drive), micile cipuri organizate pe o placă de doar câteva grame care oferă viteze mai mari, fiabilitate şi un consum de energie mult mai mic decât clasicele hard disk-uri.
Intel este prezent de ceva vreme pe acest segment, iar noul său model dedicat notebook-urilor, SSD 310 Series, impune noi standarde. Bazat pe memoria Intel NAND Flash pe 34nm, SSD-ul oferă performanţe similare cu un SSD Intel de 2.5 inchi, însă este de 8 ori mai mic decât acesta.
Ca să înţelegi mai bine, SSD 310 Series poate fi ţinut cu uşurinţă pe vârful unui deget, graţie dimensiunilor sale de circa 50 x 30mm şi a greutăţii de sub 10 grame.
Fiind vorba despre tehnologia SSD, care elimină mecanismele în mişcare, prezente în hard disk-urile clasice, nu trebuie să îţi mai faci griji legate de fiabilitate sau de faptul că un şoc ar putea cauza pierderea tuturor datelor.
Modelul primit la test are o capacitate de 80 de GB şi este compatibil cu interfaţa SATA, pe 1.5Gb/s şi 3Gb/s.
Dacă e să ne uităm la specificaţii, SSD-ul din seria 310 permite viteze de citire de până la 200 MB/s şi de scriere de 70 MB/s. Latenţele sunt de 65 microsecunde la citire şi de 75 microsecunde la scriere.
Să vedem cum se descurcă însă Intel SSD 310 Series în practică. Pentru testare am folosit aplicaţiile ATTO Disk Benchmark, versiunea 2.46 şi CrystalDiskMark 3.0.
Spre surprinderea noastră, rezultatele înregistrate au fost chiar mai bune decât cele indicate de producător. În ATTO, SSD-ul a atins viteze de citire de 216 MB/s şi de scriere de 82 MB/s, în timp ce CrystalDiskMark afişa 213 MB/s la citire şi 86 MB/s la scriere.
Ne puteam aştepta să regăsim SSD-urile Intel din seria 310 în multe dintre laptop-urile lansate pe piaţă în acest an.

Etichete: , , , ,