Netbook-urile au ajuns însoţitorii zilnici ai celor ce doresc accesarea mobilă a internetului. Pionierul Asus are în ofertă patru modele Eee PC noi, ce se adresează unei clientele cât mai variate.
Redactat de Sergiu Briceag
Nu ştim dacă cei trei „e” vin de la „easy to learn, easy to work şi easy to play” sau pur şi simplu „easy, excellent, exiting”, dar un lucru ştim cu siguranţă: primele Eee PC-uri de la Asus au devenit un hit în timp record. Modelul cu display de 7 inchi, sistem de operare Linux şi un Flash-disk minuscul a reprezentat pentru Asus un adevărat succes în 2007/2008, pe care nu l-au putut prevedea nici măcar cele mai optimiste evaluări ale managerului de marketing al companiei. Căci, Eee PC de la Asus şi-a extins semnificaţia de la un simplu aparat mobil cu preţ mic la un simbol obligatoriu pentru generaţia născută şi crescută cu internetul. În călătorii, dar şi acasă pe canapea, Eee PC este permanent deschis, înlocuind tot mai mult notebook-ul – căci netbook-ul este o alternativă mult mai simplu de operat decât un notebook, cel puţin pentru funcţiile de bază.
Concurenţa duce la progres
Lumea producătorilor nu a asistat nepăsătoare la succesul obţinut de Asus. Drept urmare, au început foarte repede să copieze reţeta de succes a producătorului taiwanez. Datorită concurenţei şi feedback-ului primit de la utilizatori în curând au început să fie modificate câteva dintre trăsăturile unui Eee PC. Astfel, displayurile au crescut de la 7 inchi la o valoare mai potrivită pentru navigarea pe internet şi anume 10 inchi. În culise a început să se agite însuşi Microsoft, care a început să acorde o importantă tot mai mare netbook-urilor – denumire creată de Intel pentru noua specie de aparate. Iar pentru ca Linux să nu ajungă să se bucure de o popularitate prea mare, Microsoft a început să ofere licenţe pentru Windows XP la preţuri foarte avantajoase. De aceea, în curând în loc de Flash-diskuri, netbook-urile au început să aibă încorporate hard diskuri.
Asus rămâne în joc
Nu este încă clar dacă faptul că pe piaţa netbook-urilor concurenţa a început să acţioneze foarte rapid după promovarea primului model Eee PC a încurajat sau a frânat creativitatea companiei Asus. Un lucru e sigur: sub marca Eee PC Asus a început să scoată pe piaţă o serie de noi modele, nu numai netbook-uri. Oricum Asus nu a contenit să optimizeze constant conceptul Eee PC. La ora actuală, Asus oferă patru noi modele de netbook-uri cu preţuri între 330 şi 500 de euro şi care se adresează unei categorii largi de utilizatori.
Patru modele diferite
Dotarea celui mai ieftin model – Eee PC 1015P la 330 de euro – corespunde standardelor de bază. Dar dacă vrei ceva mai mult decât obişnuitul hard disk de 160 GB, alege modelul Asus Eee PC 1015PE. Acesta oferă la 20 de euro în plus un hard disk de 250 GB, un acumulator mai mare şi un modul Bluetooth. Diferenţele dintre cele două modele apar şi la partea de finisare, chiar dacă designul este oarecum asemănător. În timp ce modelul P prezintă o structură striată în negru, alb sau albastru, varianta PE este disponibilă în negru, alb sau roşu – la alegere mat sau strălucitor. În plus există roz strălucitor şi albastru mat.
Şi mai elegant este Eee PC 1018P la 400 de euro. Carcasa sa este acoperită de metal în zona capacului displayului şi a regiunii unde stau mâinile utilizatorilor; drept culori ale carcasei sunt oferite alb şi negru. Sub denumirea 1018P sunt oferite două variante. Modelul la 430 de euro are un procesor cu 10% mai rapid (1,83 GHz) şi suportă standardul mai puţin cunoscut, compatibil şi cu viteze mai mici, USB 3.0. Viteza mai mare nu va fi însă prea importantă în practică, şi de aceea connect a testat numai versiunea normală.
Pe lângă aceste trei modele cu display de 10,1 inchi la rezoluţia standard de 1.024 x 600 pixeli există încă un alt computer mobil Asus, a cărui încadrare în grupa netbook-urilor este încă discutată. Eee PC 1201PN foloseşte, pe lângă sistemul de operare Windows 7 Home Premium, tehnica specifică notebook-urilor, dar displayul de 12,1 inchi şi rezoluţie de 1366 x 768 pixeli oferă confortul în lizibilitate al unui subnotebook. Puterea procesorului Atom 1,66 GHz justifică însă clasificarea în segmentul netbook. Cu toate acestea Eee PC 1201PN se deosebeşte considerabil de alte netbook-uri într-o anumită privinţă: chipsetul Nvidia Ion 2 prezintă mai multe avantaje faţă de soluţiile Intel, folosite în mod standard. Viteza 3D, de cca. zece ori mai mare, nu transformă acest netbook într-un PC pentru jocuri, dar cei care se joacă ocazional pe PC vor fi mulţumiţi de acest aparat. În plus, există ieşire HDMI, ce permite afişarea grafică aproape perfectă pe monitoare şi televizoare compatibile.
Autonomie uriaşă
Pentru autonomie, chipurile grafice de mare putere reprezintă o adevărată „frână”, motiv pentru
care am fost foarte interesaţi să vedem cum se descurcă modelul cu chipsetul NVidia-Ion-2 la această disciplină. Surpriză: nici măcar displayul de 12,1 inchi nu a împiedicat modelul Eee PC 1201 PN să obţină o valoare foarte bună de 5:44 ore. Dar modelele Asus echipate cu chipseturi Intel se descurcă şi mai bine, aşa cum o demonstrează perioadele de funcţionare situate între 7 ½ ore şi aproape zece ore – o performanţă evaluată de connect prin calificativul „excelent”. În acest caz de ajutor sunt şi displayurile mici, ce consumă puţină energie pentru luminozitatea setată în acest test de 100 cd/m². Ceea ce este ciudat este faptul că cele două modele Asus mai scumpe (1018P şi 1201 PN) au displayuri care reflectă lumina, în timp ce modelele mai ieftine nu reflectă lumina, dar au o rată a contrastului ceva mai redusă.
Nimic de reproşat iluminării maxime a displayului, ce oferă condiţiile optime pentru lucrul în birou. Dar pentru folosirea aparatelor în exterior, la lumină puternică, tehnologia transmisivă a displayului este departe de a fi potrivită.
Câteva lipsuri
Tastele mouse-ului pentru cele două modele mai scumpe nu corespund cerinţelor de confort pentru aceste aparate. Tastele trebuie apăsate puternic, ceea ce printre altele determină alunecarea degetelor. Dar Asus ştie să ofere şi variante mai bune, aşa cum se vede la modelele Eee PC 1015P şi PE, la care nu este nevoie de chiar atât de multă putere pentru a acţiona aceste taste. În afară de această problemă, trackpad-urile şi-au executat fără probleme toate sarcinile. Tastaturile plac datorită stabilităţii, suprafeţelor de contact bine delimitate – există doar puţin joc în lateral al tastelor.
În ceea ce priveşte manevrabilitatea modelul de 12,1 inchi este depăşit de cel de 10,1 inchi; în plus, greutatea sa este numai cu 200 g mai mare decât a modelelor concurente. Iar la o suprafaţă ce corespunde cu cea a unei reviste 1201PN dispare în orice geantă, mai ales că este mai subţire decât cele două modele 1015. Mai subţire, şi deci mai uşor de manevrat, este numai 1018P.
Concluzie
Cele două modele mai ieftine oferă o dotare medie, dar cu interfeţe de înaltă calitate pentru introducerea datelor şi displayuri ce nu reflectă lumina. În plus, performanţa celor două notebook-uri se ridică la nivelul standard. Autonomia este însă peste medie şi poate îndeplini cerinţe extrem de exigente, în cazul modelului P, dar mai ales a modelului PE. Eee PC 1018PE, foarte bine finisat şi uşor de manevrat, nu îşi justifică preţul atât de mare; motiv pentru care nu prea poate face concurenţă modelului 1015PE.
Eee PC 1201PN trebuie să se lupte cu tastele mouse-ul său, foarte greu de accesat – iar asta la un preţ neobişnuit de mare pentru un netbook. Dar această problemă este rapid soluţionată folosind un mouse extern. Iar dacă tot e să plătim un preţ mai mare, recomandăm modelul cu display de 12,1 inchi şi rezoluţie de 1.366 x 768 pixeli. În plus, există interfaţă HDMI pentru conectarea monitoarelor şi televizoarelor de înaltă calitate. Performanţele 3D nu sunt importante pentru toţi utilizatorii, ci numai pentru cei cărora le plac jocurile PC – iar pentru aceştia recomandăm 1201PN.