Google Doodle: Pierre de Fermat şi curbele geometrice

Scris de | 17 august, 2011
Google Doodle: Pierre de Fermat şi curbele geometrice

Google celebrează astăzi 410 ani de la naşterea matematicianului Pierre de Fermat. Descoperirile acestui avocat francez în domeniul matematicii i-a rezervat un loc printre personalităţile care au primit un doodle personalizat din partea companiei americane.

Pierre de Fermat s-a născut în 17 august 1601 într-o familie înstărită din Franţa. Primele cercetări serioase în domeniul matematicii le-a început în Bordeaux, cca. 1620. În 1636 va formula o metoda de a stabili cele mai  mari şi cele mai mici ordonate pentru liniile curbe şi tangentele acestora. A fost, de asemenea, un precursor al calculului diferenţial, al probabilităţilor şi al geometriei analitice.

În doodle-ul de pe prima pagină apare o tablă plină cu ecuaţii şi mesajul enigmatic: „Am descoperit o demonstraţie cu adevărat minunată pentru această teoremă, însă acest doodle este prea mic să o cuprindă.”

Cercetările lui au stat la baza descorpeirilor lui Isaac Newton şi Gottfried Leibniz, care au formulat mai apoi teorema fundamentală a calculului integral.

Google îl sărbătoreşte astăzi pe Pierre de Fermat pentru descoperirile sale semnificative aduse matematicii.

Etichete: , , , , ,