Google Doodle: Pierre de Fermat şi curbele geometrice

Google celebrează astăzi 410 ani de la naşterea matematicianului Pierre de Fermat

Google celebrează astăzi 410 ani de la naşterea matematicianului Pierre de Fermat. Descoperirile acestui avocat francez în domeniul matematicii i-a rezervat un loc printre personalităţile care au primit un doodle personalizat din partea companiei americane.

Pierre de Fermat s-a născut în 17 august 1601 într-o familie înstărită din Franţa. Primele cercetări serioase în domeniul matematicii le-a început în Bordeaux, cca. 1620. În 1636 va formula o metoda de a stabili cele mai  mari şi cele mai mici ordonate pentru liniile curbe şi tangentele acestora. A fost, de asemenea, un precursor al calculului diferenţial, al probabilităţilor şi al geometriei analitice.

În doodle-ul de pe prima pagină apare o tablă plină cu ecuaţii şi mesajul enigmatic: „Am descoperit o demonstraţie cu adevărat minunată pentru această teoremă, însă acest doodle este prea mic să o cuprindă.”

Cercetările lui au stat la baza descorpeirilor lui Isaac Newton şi Gottfried Leibniz, care au formulat mai apoi teorema fundamentală a calculului integral.

Google îl sărbătoreşte astăzi pe Pierre de Fermat pentru descoperirile sale semnificative aduse matematicii.