George Enescu sărbătorit de Google cu un doodle special

Scris de | 19 august, 2011
George Enescu sărbătorit de Google cu un doodle special

Astăzi se împlinesc 130 de ani de la naşterea lui George Enescu, cel mai mare compozitor de origine română din istoria muzicii contemporane. Cu această ocazie, cei de la Google au decis să-i dedice un doodle pe pagina principală a motorului de căutare.

Compozitor, violonist, pianist, dirijor, geniul lui George Enescu a pus România pe harta muzicală internaţională. Născut pe 19 august 1881 în Liveni, judeţul Botoşani, şi-a început incursiunea în lumea notelor de la o vârstă fragedă. Prima lui iubire a fost vioara pe care a început să o studieze la vârsta de 4 ani.

Între 1888-1894, pe când compozitorul avea doar 7 ani, a studiat în Austria la Conservatorul din Viena cu profesorii Joseph Hellmesberger, Jr., Robert Fuchs, şi Sigismund Bachrich. În 1898 îşi face debutul ca şi compozitor cu suita „Poema Română”.

Cele mai cunoscute opere orchestrale ale marelui artist sunt cele două rapsodii apărute la începutul secolului XX: Rapsodia română nr. 1 în La major şi Rapsodia română nr. 2 în Re major (1901-1902).

Google sărbătoreşte astăzi viaţa şi opera lui George Enescu printr-un doodle care ni-l prezintă pe compozitor cu o vioară pe un fundal de note muzicale.

Etichete: , , , ,