S-a stins din viaţă Michael Hart, inventatorul e-book-ului

kindleCu toţii ştim ce e un e-book dar puţini dintre noi ştiu faptul că lecturatul pe dispozitivele portabile nu era posibil fără Michael Hart

Cu toţii ştim ce e un e-book dar puţini dintre noi ştiu faptul că lecturatul pe dispozitivele portabile nu era posibil fără Michael Hart. Americanul care a inventat cartea în format electronic s-a stins din viaţă marţi la vârsta de 64 de ani.

În 1971, Michael Hart a creat primul e-book din lume, odată cu lansarea primei librării digitale pe care a numit-o Proiectul Gutenberg. Cărţile electronice au evoluat meteoric de atunci, fiind motivul principal pentru succesul unor dispozitive portabile arhicunoscute precum Kindle sau Nook.

Proiectul Gutenberg nu a fost înfiinţat doar cu scopul de a fi un site de unde să-ţi descarci titluri clasice precum Moby Dick, Mândrie şi Prejudecată sau Alice în Ţara Minunilor. Platforma a fost, în primul rând, un manifest menit să spargă barierele financiare ale literaturii. Motivaţia principală din spatele Proiectului Gutenberg a fost să ofere gratuit publicului cele mai importante opere de literatură. Astfel, orice persoană de pe glob poate avea acces la cultură.

Portalul a evoluat încet şi sigur de la lansare, iar actualmente sunt peste 36.000 de cărţi gratuite în catalogul Proiectului Gutenberg.

Michael Hart va fi înmormântat luni, 12 septembrie, în Chicago, Illinois.