Google o celebrează pe Marie Curie, mama radioactivităţii

Scris de | 7 noiembrie, 2011
Google o celebrează pe Marie Curie, mama radioactivităţii

Google sărbătoreşte astăzi 144 de ani de la naşterea chimistei Marie Curie, care a descoperit proprietăţi radioactive în rândul anumitor elementelor chimice. Cercetările acesteia în domeniul chimiei şi fizicii i-au fost răsplătite cu două premii Nobel.

Marie Curie s-a născut pe 7 noiembrie 1867 la Varşovia, Polonia. Wladyslaw Sklodowski, tatăl acesteia, a fost profesor de fizică, domeniu în care Marie Curie va excela mai apoi în viaţă. În 1981 ea pleacă la Paris unde va avea parte de cele mai însemnate momente ale vieţii sale pe plan profesional, cât şi pe plan sentimental.

În Paris ea studiază fizica la celebra universitate Sorbona unde va obţine licenţa în fizică şi matematică. În 1894 l-a întâlnit pe fizicianul Pierre Curie, cu care a împărţit un interese deosebit pentru magnetism. Această fascinaţie pentru obiectele care se atrag i-a atras şi pe cei doi tineri, iar la aproximativ un an de când s-au cunoscut au decis să se căsătorească.

Mai apoi, Marie Curie va descoperi alături de Henri Becquerel şi Pierre Curie proprietăţile radioactive ale unor elemente chimice pentru care va fi răsplătită cu un premiu Nobel pentru fizică în 1903. A fost prima femeie care a primit mult-râvnitul premiu. Marie Curie va repeta performanţă în 1911 când va primi din nou premiul Nobel, de data aceasta în domeniul chimiei.

Google celebrează astăzi 144 de ani de la naşterea ei cu un doodle pe pagina principală a motorului de căutare. Desenul o prezintă pe Marie Curie într-un laborator alături de o mulţime de eprubete.

Etichete: , , , , , , , ,