Transfer de date record, cu 186 gigabiţi pe secundă

Scris de | 14 decembrie, 2011
Transfer de date record, cu 186 gigabiţi pe secundă

În cadrul SuperComputing 2011, echipe de cercetători ce la Caltech, CERN şi University of Michigan au reuşit să transfere date în direcţii opuse la o rată combinată de 186 gigabiţi pe secundă. Echivalentul a două milioane de GB pe zi, suficient pentru a transfera 100.000 de discuri Blu-ray, cu scene bonus cu tot.

Potrivit cercetătorilor, set-ul circuit de 100 Gbps va deschide noi căi de a transfera cantităţi din ce în ce mai mari de date peste oceane şi continente, prin intermediul unor asemenea reţele globale de fibră optică.

Realizarea este o privire în viitorul foarte apropiat al viitoarei generaţii de tehnologie reţelistică, care va permite în doar câţiva ani transferul datelor cu viteze cuprinse între 40 şi 100 Gbps.

Te gândeşti probabil la ce sunt necesare asemenea viteze. Ei bine, doar experimentul care implică Large Hadron Collider de la CERN generează circa 100 petabytes de date, adică circa patru milioane de discuri Blu-ray, date ce trebuie analizate de echipe de cercetători de pe întreaga planetă.

Etichete: , , ,