Ion Luca Caragiale, sărbătorit astăzi de Google

Scris de | 30 ianuarie, 2012
Ion Luca Caragiale, sărbătorit astăzi de Google

Google celebrează astăzi 160 de ani de la naşterea celebrului dramaturg Ion Luca Caragiale. Scriitorul român de origine greacă a scris unele dintre cele apreciate piese de teatru din literatura autohtonă, printre care „O scrisoare pierdută” sau „O noapte furtunoasă”.

Ion Luca Caragiale s-a născut la data de 30 ianuarie 1852 în Haimanale, judeţul Prahova. După absolvirea Gimnaziului „Sfinţii Petru şi Pavel”, şi înainte de a publica primele poezii, tânărul a devenit interesat de performanţele unchiului său, Iorgu Caragiale, pe scena teatrală. În 1871 a devenit sufleor şi copist la Teatrul Naţional din Bucureşti unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

Între 1878 şi 1881, Caragiale a scris la Timpul, alături de alte personalităţi marcante precum Eminescu sau Slavici. În 1879 a publicat celebra operă „O noapte furtunoasă” în cadrul revistei Convorbiri Literare. Ion Luca

Caragiale a mai scris şi alte opere teatrale deosebit de îndrăgite de critici şi public precum „O scrisoare pierdută” sau „D-ale Carnavalului”.

Motorul de căutare Google îl celebrează astăzi pe unul dintre cei mai mari dramaturgi români printr-un doodle pe pagina principală. Desenul include o schiţă a portretului scriitorului şi o scrisoare volatilă.

Etichete: , , , , ,