Heinrich Rudolpf Hertz: Descoperitorul undelor radio sărbătorit de Google

Scris de | 22 februarie, 2012
Heinrich Rudolpf Hertz: Descoperitorul undelor radio sărbătorit de Google

Google sărbătorește azi 155 de ani de la nașterea lui Heinrich Hertz, primul om care a reușit să transmită şi să recepţioneze unde radio, printr-un doodle animat, ilustrat printr-o serie de unde colorate.

Bazându-se pe cercetările anterioare efectuate de James Clerk Maxwell, autorul teoriei electromagnetismului, care „prezicea” matematic existenţa undelor electromagnetice, Hertz a reușit să descopere undele radio, o formă a radiaţiei electromagnetice cu lungimi de undă prea lungi pentru a putea fi observate cu ochiul liber.

Pentru a demonstra teoria sa, Hertz a construit un oscilator cu putere de transmisie a undelor radio, detectându-le cu ajutorul unui arc metalic dispus cu un orificiu la unul din capete. Când arcul se afla în interiorul câmpului electromagnetic al oscilatorului se produceau scântei, acest fapt demonstrând capacitatea undelor electromagnetice de a fi transmise în spaţiu şi totodată detectate.

Din nefericire, omul de știință nu a avut ocazia să se bucure de faima pe care i-a adus-o descoperirea sa, fiind răpus de o infecție la vârsta de doar 36 ani.

Etichete: , , , ,