România, pe locul trei în topul ţărilor cu cele mai virusate calculatoare, după Thailanda şi India

Scris de | 2 iulie, 2012
România, pe locul trei în topul ţărilor cu cele mai virusate calculatoare, după Thailanda şi India

Potrivit datelor Bitdefender, România ocupă un “meritoriu” loc trei într-un top al celor mai multe computere virusate raportat la numărul de scanări efectuate de serviciul gratuit de scanare online QuickScan.

Astfel, 13,2% din cei peste 77.500 de utilizatori care și-au verificat sistemele de calcul folosind QuickScan au primit verdictul ’’infectat’’, procentul fiind depășit doar de țări precum Thailanda sau India. Raportul a fost realizat luând în calcul top 10 al țărilor în care au fost realizate cele mai multe scanări folosind aplicația Bitdefender.

Cele mai puține sisteme infectate au fost identificate în Germania, 4,7% din sistemele scanate și în Marea Britanie, 6,5% calculatoare infectate din total verificate.

’’Probabil că procentul mare de sisteme infectate raportat pentru România se datorează ratei mai crescute de folosire a programelor piratate care nu permit actualizări de securitate sau pur și simplu soluții de securitate care nu sunt suficient de inteligente sau autonome pentru a funcționa o perioadă indelungată fără intervenția utilizatorului’’, explică Alexandru Bălan, Senior Product Manager Bitdefender.

La nivel global serviciul QuickScan a fost rulat pe 1,3 milioane de calculatoare, iar 11,5% dintre acestea au fost identificate ca având viruși.

Cei mai răspândiți viruși sunt Troian.Sirefef, Variant.Kazi și Variant.Graftor. Troian.Sirefef este un virus foarte abil, ce conține multiple componente care permit proprietarilor să lanseze o gamă largă de atacuri, de la instalarea de soft antivirus fals pe PC-urile infectate până la generarea de venituri din click-uri pe reclame. Variant.Kazi, un virus destul de vechi și rezistent ce promovează produse antivirus false, este responsabil și de atacuri mai complexe, inclusiv atacuri de tip DDoS sau blocarea accesului la datele victimei până la achitarea unei taxe drept răscumpărare. Variant.Graftor este o detecție gererică pentru  multiple familii de troiani care execută o varietate de amenințări pe sistemele de calcul locale.

De asemenea, printre amenințările informatice frecvente detectate pe calculatoarele utilizatorilor de serviciul de scanare în cloud QuickScan se numără și Win32.Virtob, Win32.Ramnit și Win32.Sality, trei familii de viruşi care își atașează codul de orice fișier executabil de pe computer. Sality este responsabil de spam, furtul de parole sau atacuri asupra altor utilizatori conectați la internet.

Pentru a evita pierderile de informații personale sau de natură financiară cauzate de utilizarea unui calculator infectat, Bitdefender recomandă rularea QuickScan înainte de accesarea oricărui calculator public, pentru a vă asigura că sistemul este curat.

Soluția antivirus de scanare în cloud QuickScan detectează infecțiile active în mai puțin de 60 de secunde și este parte integranta a tuturor soluțiilor de securitate Bitdefender. QuickScan este în același timp disponibil și ca instrument independent care poate fi rulat gratuit de la: http://quickscan.bitdefender.com/ro/.

Etichete: , , ,