Bitdefender: A crescut numărul de aplicaţii Android infectate cu viruşi

Scris de | 10 octombrie, 2012
Bitdefender: A crescut numărul de aplicaţii Android infectate cu viruşi

Conform un studiu realizat de Bitdefender, numărul de viruşi ce infectează sistemul de operare Android a crescut cu patru procente de la începutul lunii septembrie. Ameninţările din familia FakeInst reprezintă peste 60 la sută din numărul total de pericole detectate în septembrie.

Aceşti viruşi, care se instalează pretinzând că sunt aplicaţii legitime, sunt capabili să fure informaţii personale precum geolocaţie, e-mailuri sau contacte din agendă şi să le folosească pentru fraudă şi furt de identitate.

În septembrie, trei detecţii diferite din această familie au ocupat primele locuri în clasament. Astfel, viruşii din familia SMS Send, folosiţi mai ales pentru trimiterea de mesaje către numere cu tarif premium, au ratat pentru prima dată podiumul în ultimele patru luni.

Liviu Arsene, Sr. Mobile Malware Researcher la Bitdefender, a declarat într-un comunicat de presă : « Utilizatorii de telefoane Android din România sunt expuşi la atacuri cibernetice tot mai variate. Creşterea numărului de viruşi confirmă faptul că utilizatorii încă nu sunt familiarizaţi cu securitatea datelor de pe mobile. Principala sursă de amenințări pentru Android o reprezintă în continuare aplicațiile descărcate de pe marketplace-urile neoficiale. »

La începutul toamnei, aplicațiile Android ce afișează în mod agresiv reclame la diverse produse și servicii au pierdut teren faţă de lunile de vară, când înregistrau o medie de aproximativ 70%. Scăderea lor cu 3 procente a lăsat loc unor pericole mai mari pentru utilizatorii de mobile, peste 33% dintre amenințările informatice din septembrie fiind viruşi.

Etichete: , , , ,