Energy Expo - Join the revolution

Cele mai bune filme și seriale văzute în noiembrie

Scris de | 6 decembrie, 2022
Cele mai bune filme și seriale văzute în noiembrie
Foto: Netflix

Sfârșitul de an e acea perioadă pe care eu personal o asociez cu statul în casă, la relativ-căldură (că deh, trăiesc în București), și uitatul la televizor/laptop, pe diferitele servicii de streaming disponibile. Am mai făcut o listă pentru toamnă, și pot deja să garantez că lista pentru decembrie va fi cel puțin dublă față de cea pe noiembrie, dar tot am reușit în cele două-trei săptămâni care au trecut de la ultimul material de acest gen să văd câteva lucruri pe care le așteptam de mult sau pentru care nu am apucat să îmi fac timp încă. Așadar, să începem cu…

1899 (Netflix) 

Foto: Netflix

1899 este un serial care a venit cu multă fanfară pe Netflix, fiind realizat de creatorii lui Dark, unul dintre cele mai bune show-uri create vreodată de serviciul de streaming. Știu că părerile asupra lui sunt destul de împărțite, mulți criticându-l pentru modul lent în care a progresat povestea în acest prim sezon, lucru pe care nu am cum să îl neg. Într-adevăr, 1899 este un serial lent, în care acțiunea progresează cu viteza melcului pentru primele 5-6 episoade, dar finalul mi se pare unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut anul acesta la un serial. Face unul dintre lucrurile pe care le detest în general la astfel de producții, acela de a crea parcă mai multe întrebări decât oferă răspunsuri, însă premisa reușește să avanseze și să se transforme în ceva mult mai mare decât te-ai aștepta. Cum s-ar spune, sunt „cautiously optimistic” pentru ce va urma, și sper să nu fie cazul unei anulări, ca să fiu iarăși un jinx, cum a fost cazul la The Midnight Club. Dacă e așa, o să mă asigur de luna viitoare că pun doar seriale finalizate pe listă.

Ca o notă personală, mi s-a părut foarte obositoare ideea de a se vorbi atât de multe limbi diferite pe vas, și puțin dăunătoare poveștii în sine. Nu știu, poate exagerez eu, dar mi se pare greu de crezut că cineva care vorbește în cantoneză ar putea înțelege tot ceea ce comunică cineva în germană sau engleză.

Reservation Dogs (Disney+)

Foto: Hulu/FX

Reservation Dogs are deja 2 sezoane apărute, și cel de-al treilea urmează în vara lui 2023, deci aici măcar sunt mai liniștit cu privire la viitorul show-ului. În România, primul sezon se găsește pe Disney+, și probabil că al doilea va sosi în curând pe platformă. Serialul spune povestea unor adolescenți nativi americani care trăiesc într-o rezervație în Oklahoma de est, și reușește să îmbine excelent teme precum maturizarea, dorința de a-ți depăși condiția, dar și felul în care ne confruntăm cu moartea unui apropiat. Toate astea pe un ton uneori jovial, alteori serios, în stilul lui Taika Waititi, care e și creatorul serialului, alături de Sterlin Harjo. Reservation Dogs este un serial perfect pentru genul acela de seară în care ai vrea să vezi ceva, dar nu știi ce, pentru că te va surprinde.

Guardians of the Galaxy: The Christmas Special (Disney+)

Foto: Disney+/Marvel

Perioada sărbătorilor vine cu tot felul de producții dedicate, iar una dintre ele este special-ul Guardians of the Galaxy de Crăciun, care pune lupa pe o aventură scurtă, dar plină de umor, a doi dintre deja bine-cunoscuții Gardieni ai celor de la Marvel. Nu oferă nimic senzațional sau complet diferit față de ce ai mai văzut până acum, dar sunt 41 de minute pe care nu le vei cere înapoi, mai ales dacă ești fan al poveștilor cu super eroi, sau al lui Kevin Bacon. 

Triangle of Sadness (în cinematografe)

Bun, abia acum ajungem la adevăratele must-see-uri ale lunii, producții care îmi vor rămâne în minte mult timp de-acum încolo și stand-out-uri în ceea ce privește anul 2022 în cinematografie. Unul dintre numele acestea este cu siguranță Triangle of Sadness, în regia lui Ruben Östlund, o comedie/dramă (dramedie hehe) care a și câștigat premiul Palme d’Or la festivalul de film de la Cannes. Ruben Östlund se înscrie astfel pe lista extrem de prestigioasă a regizorilor cu o dublă victorie la Cannes, alături de Francis Ford Coppola, Michael Haneke sau Emir Kusturica. Filmul prezintă povestea unui cuplu de modele, porniți într-o croazieră la bordul unui vas plin de personaje interesante. Satiră este cuvântul de ordine în pelicula lui Östlund și reușește să o transpună pe ecran extraordinar de bine de-a lungul celor aproape 2 ore și jumătate ale filmului. Distribuția e excelentă și mai toți actorii reușesc cumva să strălucească, având propriile lor momente în care ies în evidență. Recomand totuși să nu mănânci nimic înainte de a vedea filmul acesta, pentru că există o scenă puțin periculoasă pentru cei cu stomac mai slab.

„Sr.” (Netflix)

Foto: Netflix

Din când în când, mai dau de un documentar care reușește să treacă peste bariera ecranului și să îmi producă un amalgam de emoții. Așa a fost cazul cu City of Ghosts, celebrul Senna sau Minding the Gap, și la fel e cazul și cu „Sr.”, care e mai mult decât un simplu documentar. „Sr.” spune povestea ultimilor ani de viață ai lui Robert Downey Sr., tatăl celebrului Downey Jr., omul din spatele lui Iron Man în filmele Marvel, și funcționează în același timp ca un omagiu adus carierei acestuia, ca o poveste emoționantă despre relația dintre un tată și un fiu, dar și ca o privire asupra felului în care ne pregătim și procesăm moartea unei persoane din familie. Nu e genul de film pe care l-aș putea recomanda oricui, pentru că ești conștient cumva de posibilitatea unor lacrimi, în funcție de propriile tale relații personale, și Crăciunul oricum reprezintă o perioadă dificilă pentru cei care au multe pe cap. Însă dacă ești genul care apreciază un documentar care oferă și ceva emoție și nu se rezumă doar la fapte și informații seci, nu cred că ai cum să regreți dacă alegi să vezi „Sr.”.  

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , , , , , ,