Despre securitate și provocările pe care le vom întâmpina în viitor, cu Chrystopher Young, SVP Security la Cisco

Scris de | 26 decembrie, 2012
Despre securitate și provocările pe care le vom întâmpina în viitor, cu Chrystopher Young, SVP Security la Cisco

Recent, Cisco și-a prezentat noile soluții de securitate pentru protejarea centrelor de date, iar connect a stat de vorba de vorba prin serviciul de Tele Prezența cu Christopher Young,  Senior Vice-President și General Manager al grupului Security and Government la Cisco despre  tendințele pieței, strategia de securitate Cisco, precum și produsele lansate de companie.

„Utilizatorii se conectează pe din ce în ce mai multe dispozitive, schimbând comunicarea și interacțiunea atât din viața noastră privată cât și în cea de business, dar singurul lucru constant în aceste schimbări a rămas rețeaua. Numărul mediu al dispozitivelor conectate la rețea de un utilizator este de 2.6”, a punctat Young.

Pe termen lung, Chris Young spune că oamenii vor avea din ce în ce mai multe dispozitive care vor fi conectate în diferite moduri la diferite aplicații. Se va migra dintr-o zonă în care este o singură metodă de lucru pentru a efectua treburile la zilele în care se vor conecta direct la aplicațiile cloud din SAAS, iar aceste noi moduri de lucru vor crea noi provocări în ceea ce privește securitatea. Zona de cloud va cunoaște o creștere și mai mare începând cu anul 2013, și vom avea de-a face cu tot mai multe servicii care schimbă modul în care consumăm aplicațiile: cloud public, cloud privat, hyper cloud etc.

Totodată, peisajul amenințărilor s-a  schimbat și avem de-a face în primul rând cu schimbarea actorilor. De la hackeri sau script kiddies trecem la crimă organizată sau alte activități majore în care avem de-a face cu spionaj sau manipulare. Soluțiile de securitate prezentate de Cisco sunt concepute pentru protejarea centrelor de date împotriva noilor amenințări cu care se confruntă, oferind companiilor posibilitatea de a profita de noile modele de business bazate pe cloud.

În ceea ce privește trendurile de securitate globale, Chris Young ne-a dezvăluit că în ultimele 18 luni numărul amenințărilor blocate de ScanSafe s-a dublat, iar traficul HTTPS măsoară acum 7.8% din totalul de trafic „corporate” scanat de ScanSafe.

Principalele greșeli realizate de utilizatori în legătură cu securitatea propriilor rețele de internet sau conturi încă este reprezentată de câteva greșeli banale: parolă foarte comună sau foarte scurtă, parolă folosită la mai multe conturi, deschiderea mailurilor scam și deschiderea linkurilor din mailuri care conduc la pagini de unde se descărcă malware. Un alt aspect în ceea ce privește securitatea personală este reprezentat de conturile de social media, de unde atacatorii pot aduna și interpreta foarte multe informații.

2012 a reprezentat cel mai bun an pentru Cisco din ultimii 3, compania încheind anul fiscal în vara acestui an. Creșterea s-a datorat platformelor Cisco Identity Services Engine (ISE) și Adaptive Security Appliances (ASA) și schimbarea dinamicii pieței (noi aplicații, creșterea BYOD  – Bring your own device). Pentru 2013, focusul va fi pe ISE, blocarea amenințărilor, cloud, management și firewall.

 Sistemul Cisco Telepresence

Sistemul CiscoTelepresence este o tehnologie care da senzația de „fata-în-fata” celor care iau parte la o întâlnire desfășurată prin acest sistem de colaborare. Aflat pentru prima oară în față unui astfel de sistem de la Cisco, pot să declar fără probleme că nivelul conversațional și cel video au fost realizate la cele mai înalte standarde.

Imaginea este una Full-HD (1080p) cu viziblitatea persoanelor la dimensiuni reale și sunetul este spațial, de foarte bună calitate și asigură o calitate a comunicării bună, dând senzația că te afli la aceeași masă cu interlocutorul datorită imaginii la mărime naturală 1:1.

Practic, comunicarea se face în timp real între două sau mai multe puncte în care sistemul este instalat, iar comutarea pe persoană „activa”se face în momentul în care persoana care dorește să se angajeze în discuție începe să vorbească. Serviciul permite și partajarea de documente, prin simpla conectare a unui cablu VGA în laptop, partajându-se astfel desktop-ul laptopului.  La conversația noastră cu Chris Young au luat parte jurnaliști din 7 țări, toți conectați prin serviciul TelePresence de la Cisco. În stânga ecranului pe care noi îl vedeam pe Chris Young aveam afișată o prezentare cu cele mai importante puncte ale discuției. Prezentarea putea fi mutată oriunde pe ecran pentru a asigura cea mai bună vizioanare a interlocutorului.

În ceea ce privește costurile de implementare a serviciului TelePresence de la Cisco, acestea diferă în funcție de dimensiunea biroului în care se dorește instalarea și în funcție de alți factori. Costul unui sistem poate varia între 33.900 de dolari (modelul cu un singur ecran) și 340.000 dolari (modelul TelePresence cu 3 ecrane). Aceste costuri reprezintă doar valoarea echipamentului oferit de Cisco, fără alte costuri adiacente.

Etichete: , , , , , , ,