ASAP Rocky – Long.Live.A$AP – La granița dintre underground și mainstream (Recenzie album)

Scris de | 12 februarie, 2013
ASAP Rocky – Long.Live.A$AP – La granița dintre underground și mainstream (Recenzie album)

asap rocky long live asapA$AP Rocky – Long.Live.A$AP

7.5/10

Pentru Rakim Mayers, cunoscut de fanii rap-ului sub numele de A$AP Rocky, anul 2012 a fost foarte încărcat. Apariții la cele mai importante festivaluri de muzică de pe tot globul, inclusiv renumitul Coachella, turneul LONG.LIVE.A$AP din Statele Unite ale Americii, un duet cu Rihanna și lansarea unui mixtape împreună cu A$AP Mob l-au ținut ocupat pe tânărul din Harlem. Mai mult, A$AP Rocky a lucrat fără oprire la primul lui material discografic pentru casa de discuri RCA Records, cu care a încheiat un contract de trei milioane de dolari, extrem de generos pentru un artist cu doar un mixtape și două clipuri virale pe Youtube. După ce a fost amânat de mai multe ori, acum, la începutul noului an, albumul Long.Live.A$AP a fost, în sfârșit, lansat pe piață.

Calitatea materialului de debut e răsplata pentru așteptarea îndelungată. Per total, Long.Live.A$AP e un album de party-rap realizat ca la carte. În ceea ce privește muzica, pe album găsim piese create de producători consacrați precum Danger Mouse, Hit-Boy sau Clams Casino. Alegerea producătorilor e aproape la fel de importantă ca orice alt aspect din cariera unui rapper, iar A$AP Rocky dovedește din nou că nu își face probleme la acest capitol. Aș fi preferat să aud mai multe de la A$AP Ty Beats, omul din spatele hit-urilor virale ”Purple Swag” și ”Peso” și producătorul in-house al celor din A$AP Mob, dar din păcate apare doar pe o singură piesă. Apariția lui Skrillex pe album e, fără îndoială, cea mai discutată din întreaga listă de colaborări. Ideea de a crea o piesă rap-brostep sună destul de pretențioasă și are toate șansele să sune oribil. Nu e cazul pentru ”Wild For The Night”, care va fi cu siguranță cea mai ascultată piesă de warm-up înainte de orice petrecere marfă din 2013.

A$AP Rocky nu e cel mai talentat MC din rap-ul actual. Nici pe departe. Stilul lui e unidimensional, iar versurile atacă teme precum femei, lumea modei, opulență și introspecție. Nimic spectaculos. Cu toate acestea însă, se vede clar o îmbunătățire a liricii tânărului în comparație cu ce am auzit pe primul mixtape. În plus, A$AP Rocky a invitat mai mulți rapperi importanți care să camufleze această slăbiciune. Cel mai bun exemplu e ”1Train”, o piesă pavată cu versuri de la Action Bronson, Kendrick Lamar, Big K.R.I.T., Joey Badass, Yellawolf și Danny Brown, crema rap-ului underground din Statele Unite ale Americii. Din păcate, aceste colaborări nu sunt întotdeauna reușite. Schoolboy Q apare pe ”P.M.W”, o încercare mai puțin inspirată de a repeta rețeta hit-ului ”Hands On The Wheel”, lansat de cei doi anul trecut. Drake, Kendrick Lamar și 2 Chainz apar pe primul single al albumului, una dintre cele mai slabe piese lansate vreodată de A$AP Rocky, datorită talentului unic al lui 2 Chainz de a transforma orice piesă într-o glumă proastă.

Long.Live.A$AP e un material ce stă la granița dintre underground și mainstream. E de înțeles, dacă luăm în calcul faptul că a semnat cu RCA Records. Problema e că această tranziție e de obicei un semn de rău augur. Să sperăm că A$AP Rocky nu va deveni un instrument de a vinde hit-uri ieftine. În comparație cu mixtape-ul Live.Love.A$AP, nicio piesă de pe albumul de față nu se apropie de excelentele ”Wassup” și ”Peso”. Totuși, Long.Live.A$AP ridică ștacheta în lumea rap-ului actual și e cu siguranță unul dintre cele mai bune materiale lansate de un rapper din New York în ultimii ani. Dacă 2012 a fost anul rap-ului de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii, datorită succesului unanim înregistrat de materialul ”Good Kid, m.a.a.d City”, semnat de Kendrick Lamar, atunci 2013 ar putea să stea sub stindardul A$AP.

Etichete: , , , , , , , , , ,