40 de ani de la primul apel de pe un telefon mobil

Scris de | 3 aprilie, 2013
40 de ani de la primul apel de pe un telefon mobil

telefon mobilPare greu de imaginat însă în urmă cu 40 de ani, în 3 aprilie 1973, Martin Cooper iniția primul apel telefonic de pe un mobil. Cooper, în acea perioadă angajat al celor de la Motorola, folosea un prototip al modelului Motorola DynaTAC 8000x, care urma să devină apoi primul model comercial de telefon mobil.

Din păcate tema convorbirii s-a pierdut, însă apelul l-a conectat pe Cooper, care se afla în New York, cu laboratoarele Bell din New Jersey, prin intermediul unei stații de 900 MHz.

Telefonul DynaTAC  folosit putea cu greu fi definit drept mobil – acesta cântărea circa 1kg și și-a câștigat rapid porecla de „cărămida”. Varianta comercială costa aproape 4000 de dolari. Telefonul avea o autonomie de maxim 30 de minute, iar încărcarea dura 10 ore.

De atunci telefoanele mobile au evoluat constant, iPhone-ul celor de la Apple jucând un rol important în creșterea interesului public pentru smartphone-uri. Odată cu telefoanele au evoluat și rețelele de telefonie.

Prima rețea 2G a fost lansată în 1991 în Finlanda, iar rețelele 3G au fost introduse în Japonia în 2001. A urmat 4G în 2009, standard ce începe să se impună și în România.

Etichete: , ,