Banda DECT va fi disponibilă la nivel naţional

Scris de | 17 iunie, 2014
Banda DECT va fi disponibilă la nivel naţional

În urma unei consultări publice care a avut loc anul acesta, ANCOM a stabilit ca banda DECT (digital enhanced cordless telecommunications – telecomunicaţii digitale avansate pe suport radio) să devină disponibilă la nivel naţional prin adoptarea Documentului de poziţie privind utilizarea spectrului radio la nivel naţional în banda de frecvenţe 1880-1900 MHz.

DECT

Astfel, furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unei/unor reţele de radiocomunicaţii de tip punct-multipunct (PMP) în tehnologie DECT în localităţi situate într-unul sau mai multe judeţe pot transmite ANCOM, până la data de 26 iunie 2014 inclusiv, solicitări ferme de emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio.

ANCOM va acorda licenţe în banda DECT prin încredinţare directă în localităţile pentru care nu se depun mai multe solicitări, iar în cazul localităţilor pentru care îşi anunţă interesul mai mulţi operatori, se va organiza o procedură de selecţie comparativă.

În banda DECT (1880-1900 MHz) funcționează în prezent reţele publice de tip punct-multipunct de acces pe suport radio pentru asigurarea buclei locale pe suport radio (WLL– wireless local loop). În acest moment, sunt în vigoare trei licenţe în această bandă, licenţe deţinute de Romtelecom pentru judeţele Galaţi, Tulcea, Ilfov şi Bucureşti.

Etichete: , , , , , , ,