Adio roaming, dar rămân cu tine până în 2018!

Scris de | 6 martie, 2015
Adio roaming, dar rămân cu tine până în 2018!

Consiliul Uniunii Europene decis să mai amâne eliminarea tarifelor de roaming în toate cele 28 de țări membre, deși Parlamentul European aprobase anul  trecut eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015.

20_Xperia_M4_Aqua

Comunicatul de presă emis de Consiliul Uniunii Europene este unul clar în acest sens:

”Poziția Consiliului Europei instituie un nou mecanism de stabilire a prețurilor care va face ca utilizarea telefonului mobil în timpul călătoriilor în alte state membre ale UE sa fie mult mai ieftină. Consumatorii ar putea efectua și primi apeluri, trimite SMS-uri și utiliza serviciile de date fără costuri suplimentare față de tarifele naționale, în anumite limite care urmează să fie stabilite. După epuizarea acestei cote de utilizare de bază a roamingului, operatorul poate percepe o taxă, însă aceasta va fi mult mai mică decât tarifele actuale. În cazul apelurilor efectuate, SMS-urilor trimise și datelor utilizate, taxa de roaming nu ar putea, în niciun caz, să fie mai mare decât tariful cu ridicata maxim pe care îl plătesc operatorii pentru utilizarea rețelelor altor state membre. În ceea ce privește apelurile primite, suprataxa maximă va fi media ponderată a tarifelor maxime de terminare a apelurilor mobile din întreaga UE. În etapa următoare, se va solicita Comisiei să stabilească, până la mijlocul anului 2018, ce măsuri suplimentare ar putea fi necesare în vederea eliminării treptate a tarifelor de roaming. În cazul în care sunt necesare măsuri suplimentare, Comisia va propune noi acte legislative care să abordeze această chestiune.”

Prin urmare din start vorbim de faptul că pachetul de legi care impune eliminarea completă a tarifelor de roaming va fi amânat, el urmând a fi rediscutat abia undeva la mijlocul anului 2018, fără a fi stabilită o agendă precisă în acest sens, deci aplicarea va întârzia minim trei ani. Pentru moment Consiliul Europei propune ca efectuarea/primirea de apeluri, SMS și utilizarea de servicii de date să poate fi făcute fără costuri suplimentare față de tarifele naționale, în anumite limite. Aceste limite nu au fost încă stabilite scriptic, ba mai mult operatorul poate percepe o taxă, care se spune va fi mai mică decât tarifele actuale.

Politica de reducere a tarifelor la convorbirile în roaming în UE a fost inițiată în 2007 , iar de atunci costul unui apel, trimiterea unui SMS ori transferul de date în roaming a scăzut per ansamblu cu peste 80%.

La ora actuală tarifele de roaming în UE sunt:

1 iulie 2014
Apeluri efectuate (pe minut) 0,19 euro
Incoming voice calls (per minute) 0,05 euro
SMS-uri trimise (pe SMS) 0,06 euro
Internet (descărcare de date, pe MB) 0,20 euro

Totuși potrivit unui sondaj efectuat de Comisia Europeană în 2014, tarifele practicate de telefonia mobilă pentru serviciile furnizate în roaming reduc numărul de apeluri efectuate din străinătate, 28% dintre utilizatori alegând să-și țină închise telefoanele. Doar 8% dintre călători își folosesc telefoanele mobile în străinătate, la fel de mult ca și acasă din punct de vedere al apelurilor efectuate, în timp ce 3 din 10 persoane care călătoresc în altă țară nu își folosesc deloc telefonul mobil pentru a efectua apeluri. În plus, doar 2 din 10 trimit la el de multe SMS-uri ca și atunci când se află în țară, iar un sfert dintre călători nu trimit niciodată mesaje când se află în altă țară UE.

Etichete: , , , ,