Raport CERT-RO: evoluţia malware-ului pentru dispozitive mobile în 2015

Statisticile privind evoluția malware-ului destinat platformelor mobile indică o creștere îngrijorător de mare a numărului de mostre de cod malițios înregistrate pe 2015

Scris de | 9 martie, 2016
Raport CERT-RO: evoluţia malware-ului pentru dispozitive mobile în 2015

Centrul Național De Răspuns La Incidente De Securitate Cibernetică a făcut public astăzi un raport cu privire evoluția malware pentru dispozitive mobile în 2015, acesta fiind realizat pe baza informațiilor colectate de la companii cunoscute specializate în securitate cibernetică.

Allview E4Potrivit acestuia mostrele de malware destinate dispozitivelor mobile identificate în ultima perioadă încep să se asemene din punct de vedere al complexității cu cele dezvoltate pentru compromiterea PC-urilor. Exemple din această categorie pot fi reprezentate de troienii utilizați în campanii de tip Advanced Persistent Threat (APT, ex. SlemBunk), înRemote Access Tool-urile (ex. Adwind) utilizate de atacatori pentru a accesa de la distanță terminalele compromise și în campaniile de ransomware (ex. Svpeng)[sursa: McAfee Labs].

Conform rapoartelor realizate de către companiile cunoscute specializate în securitate cibernetică, statisticile privind evoluția malware-ului destinat platformelor mobile indică o creștere îngrijorător de mare a numărului de mostre de cod malițios înregistrate în anul 2015. În intervalul 2004 – 2013 au fost detectate aproximativ 200000 de mostre de cod malițios, în anul 2014 aproximativ 300000, în timp ce în anul 2015 un număr de aproximativ 900000 de mostre unice de cod malițios pentru dispozitive mobile au fost înregistrate [sursa: Kasperky Lab].Xperia Z3Dezvoltatorii de cod maliţios pentru dispozitivele mobile cunosc faptul că cea mai bună metodă de a infecta un număr maxim de dispozitive este de a ataca pieţele principale de aplicaţii. Astfel, modul cel mai probabil prin care un dispozitiv mobil poate fi compromis este de a descărca o aplicaţie aparent legitimă, dar care inserează în codul sursă şi cod maliţios, care nu a fost verificată suficient.

Articolul complet despre evoluția malware poate fi accesat de aici.

Etichete:

Sursa: Evoluţia malware-ului pentru dispozitive mobile în 2015