O nouă legislație îți va permite să repari electronicele și electrocasnicele mai ușor, pe o perioadă de 10 ani

Scris de | 3 martie, 2021
O nouă legislație îți va permite să repari electronicele și electrocasnicele mai ușor, pe o perioadă de 10 ani

Companiile care vând electronice precum frigidere, mașini de spălat, uscătoare de păr sau televizoare în Uniunea Europeană vor fi în curând nevoite să asigure faptul că produsele lor pot fi reparate pe o durată de 10 ani.

Decizia vine ca urmare a unei noi legislații a Parlamentului European, care a votat recent în favoarea stabilirii unor reguli mai puternice ale „dreptului la reparare”. Aceste reguli ar urma să ajute la reducerea numărului de deșeuri rezultate în urma aruncării electronicelor vechi, care a crescut în ultimii ani.

„Este un pas foarte mare în direcția corectă” spune Daniel Affelt, de la grupul pentru protecția mediului BUND-Berlin, care se ocupă de câteva „cafenele pentru reparații”, unde oamenii pot aduce electronicele stricate și sunt ajutați să le repare. Affelt adaugă că foarte multe electronice și electrocasnice moderne sunt lipite sau sudate, astfel că „dacă trebuie să folosești vreo unealtă specială sau să te apuci să desfaci dispozitivul, atunci nu îl poți repara”.

O altă problemă întâlnită frecvent este lipsa pieselor de schimb: „oamenii vor să își repare electrocasnicele. Când le spui că nu există nicio piesă de schimb pentru un dispozitiv care s-a lansat de numai doi ani atunci evident că vor fi frustrați de asta” subliniază Affelt.

Conform noilor reguli ale Uniunii Europene, producătorii vor trebui să se asigure că există piese de schimb timp de 10 ani de la lansarea unui produs, deși unele dintre acestea vor fi oferite doar companiilor de reparații, pentru a asigura instalarea lor corectă.

Anual, fiecare european produce peste 16 kilograme de deșeuri electrice. Aproximativ jumătate din această cantitate este reprezentată de electrocasnice stricate, iar UE reciclează alte 40 de procente. Ministrul german al mediului, Svenja Schulze, semnalează că următorul pas ar trebui să fie acela de a le impune producătorilor să specifice perioada de timp în care un produs este așteptat să funcționeze și să îl repare, dacă acesta se strică înainte de termen.

Activiștii de mediu și grupurile de protecție a consumatorilor vor să extindă „dreptul la reparare” și pentru alte categorii de produse, precum smartphone-uri, laptop-uri și alte gadget-uri de dimensiuni mici.

Etichete: , , ,

Sursa: EU law requires companies to fix electronic goods for up to 10 years