Turcia va interzice utilizarea criptomonedelor ca formă de plată

Scris de | 17 aprilie, 2021
Turcia va interzice utilizarea criptomonedelor ca formă de plată
foto via @globitex.com

Banca centrală din Turcia a declarat vineri că va interzice utilizarea criptomonedelor ca formă de plată, începând cu 30 aprilie. Noile reglementări nu împiedică cetățenii turci să dețină active criptografice.

Conform noilor reglementări, consumatorii nu vor putea utiliza activele criptografice pentru a plăti bunuri și servicii sau în schimbul serviciilor de plată sau al emiterii de monedă electronică. Aceasta înseamnă că furnizorilor de servicii de plată nu li se va mai permite să ofere clienților niciun produs care este legat de activele cripto sau să permită activele criptate ca opțiune de plată.

În ultimele luni, diferiți mari furnizori de servicii financiare, inclusiv Visa, Mastercard și PayPal, au anunțat că își vor deschide rețelele și infrastructura pentru a sprijini plățile efectuate cu active digitale.

Noul regulament oprește, de asemenea, operațiunile de schimburi criptografice în Turcia, limitându-și baza de clienți. De asemenea, băncilor care își desfășoară activitatea în țară nu li se va permite să dezvolte produse pe bază de cripto sau să investească în ele.

Banca centrală a menționat lipsa autorității de reglementare, volatilitatea ridicată, utilizarea activelor criptografice pentru finanțarea activităților ilegale, portofelele criptografice utilizate în mod ilegal sau furate și natura irevocabilă a tranzacțiilor ca motive ale interdicției. Aceste riscuri erau prea mari pentru toate părțile implicate.

După un recent impuls către activele criptografice, „Se consideră că utilizarea acestora în plăți poate provoca pierderi nerecuperabile părților la tranzacții din cauza factorilor enumerați mai sus și includ elemente care pot submina încrederea în metodele și instrumentele utilizate în prezent în plăți ”, potrivit unui comunicat al băncii centrale din Turcia.

Luna trecută, fostul șef al băncii centrale turcești, Naci Agbal, a fost demis de președintele Recep Tayyip Erdogan după creșterea ratelor dobânzii, o politică economică utilizată în mod obișnuit pentru a reduce inflația. Rata inflației în Turcia a depășit 16% în martie.Lira turcească a scăzut cu până la 14% față de dolar după înlăturarea lui Agbal din funcția de șef al băncii centrale și abia și-a revenit de atunci. Erdogan și succesorul lui Agbal, Sahap Kavcioglu, consideră că ratele mai mari ale dobânzii favorizează creșterea inflației. În ciuda acestui fapt, ratele au rămas neschimbate la prima întâlnire politică a lui Kavcioglu, joi.

În ultimele luni, criptomonedele au crescut în popularitate în Turcia. Volumul tranzacțiilor a crescut, pe măsură ce cetățenii turci erau îngrijorați de pierderea valorii economiilor lor dacă sunt depozitați în lire, a raportat Reuters.Criptomonedele majore, inclusiv bitcoin și eter, au căzut în urma știrilor din Turcia. Ambii au atins anterior recorduri săptămâna aceasta. Vineri, bitcoin s-a tranzacționat la 60 594,33 USD, în scădere cu aproximativ 4% în ziua respectivă, în timp ce Ethereum a scăzut cu aproape 3%, tranzacționând în jur de 2 385,34 USD.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Turkey says it will ban the use of cryptocurrencies as a form of payment