Bitdefender: Atenție la mesajele frauduloase care te pot păcăli să donezi bani pentru copiii și refugiații ucrainieni

Scris de | 7 martie, 2022
Bitdefender: Atenție la mesajele frauduloase care te pot păcăli să donezi bani pentru copiii și refugiații ucrainieni

Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender detectează noi valuri de e-mail-uri frauduloase care exploatează criza umanitară și spiritul de întrajutorare al oamenilor din întreaga lume. 4% dintre mesajele trimise de către atacatori la nivel global țintesc adrese de email din România.

Încă din 25 februarie, laboratoarele antispam ale Bitdefender au raportat primele semne ale escrocilor care exploatează invazia Ucrainei de către Rusia și știrile despre cetățenii ucraineni care fug din țară. Așa cum era de așteptat, hackerii continuă să profite de criza umanitară în plină desfășurare pentru propriile câștiguri financiare.

La câteva ore după invazie, guvernul ucrainean a anunțat că acceptă donații în criptomonedele Bitcoin și Ethereum, iar comunitatea globală nu a dezamăgit. Potrivit celei mai recente analize a tranzacțiilor blockchain, portofelul ETH a primit peste 18.524 de tranzacții în valoare totală de peste 9,7 milioane de dolari, în timp ce portofelul BTC arată peste 9.300 de tranzacții cu o valoare de 9,4 milioane de dolari. Acesta este principalul motiv pentru care infractorii cibernetici și-au intensificat eforturile pentru a redirecționa către propriile conturi orice ajutor financiar venit de pe mapamond.

Cercetătorii Bitdefender monitorizează în mod activ e-mailurile frauduloase de donații care îi ademenesc pe destinatari să trimită bani. Escrocii se dau drept guvernul ucrainean, agenția umanitară internațională Act for Peace, UNICEF și alte proiecte de strângere de donații, cum ar fi Ukraine Crisis Relief Fund, pentru a transmite rugămințile lor de asistență financiară către armata ucraineană și milioanele de civili și copii prinși în conflictul militar.

Temele frecvent întâlnite sunt următoarele:

·        Stand with the people of Ukraine. Now accepting cryptocurrency donations. Bitcoin, Ethereum and USDT.

·        HELP UKRAINE stop the war!

·        Ukraine Humanitarian Donation

·        Donate to Ukraine, Help save a life: Please read

·        Urgent! Help Children in Ukraine

E-mail-urile încearcă să emoționeze destinatarii și invocă impactul asupra comunităților din Ucraina și numărul tot mai mare de refugiați care fug din țară și au nevoie de provizii și locuințe. Escrocheriile caritabile prin e-mail au atins un vârf pe 2 martie, potrivit Bitdefender.

O anumită campanie, care folosea ca subiect „Fiți alături de poporul ucrainean. Acceptăm acum donații în criptomonede. Bitcoin, Ethereum și USDT”, provenind de la adrese IP din China, a ajuns la zeci de mii de căsuțe de e-mail pe 2 martie. 25% dintre e-mailurile înșelătoare au fost direcționate către utilizatori din Marea Britanie, 14% din SUA, iar unul din 25 de mesaje a vizat ținte din România.

Recomandări pentru utilizatori

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender îi îndeamnă pe toți utilizatorii de internet să fie foarte vigilenți în aceste vremuri și să practice o bună igienă cibernetică pentru a se asigura că banii donați nu ajung în locuri greșite:

– Nu dați niciodată click pe linkuri sau fișiere atașate din e-mailuri sau pe mesaje care vă cer să faceți o donație urgentă.

– Donați exclusiv către organizații caritabile, organizații non-profit și de strângere de fonduri oficiale și de încredere.

– Verificați-vă conturile bancare în mod regulat pentru orice activitate suspectă sau cheltuieli neautorizate.

– Stabiliți parole unice și autentificare în doi pași pentru toate conturile online.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , ,