Guvernul SUA a desemnat Xiaomi drept „companie militară comunistă chineză”. Se află producătorul pe lista neagra sau nu?

Scris de | 13 mai, 2021
Guvernul SUA a desemnat Xiaomi drept „companie militară comunistă chineză”. Se află producătorul pe lista neagra sau nu?
foto via @xiaomiplanets.com

SUA au fost de acord să nu pună pe Xiaomi pe o listă neagră care blochează investițiile în compania chineză de tehnologie, anulând o mișcare făcută în ultima săptămână a administrației Trump. Xiaomi a dat în judecată guvernul SUA cu privire la desemnare, dar tocmai a depus un raport de stare comun la Departamentul Apărării , spunând că cele două părți „au convenit asupra unei căi de urmat care ar rezolva acest litigiu fără a fi nevoie de informare contestată”.

DoD (n. red: DoD = Departement of Defense) hotărâse să desemneze Xiaomi drept „companie militară comunistă chineză”, care ar fi putut forța orice investitor american să-și cedeze participațiile în Xiaomi până în noiembrie anul acesta. După ce Xiaomi a dat în judecată guvernul ca răspuns, un judecător de district a emis o ordonanță preliminară pentru a bloca lista neagră, numindu-l „arbitrar și capricios”.

SUA nu au contestat cererea preliminară împotriva acesteia. Xiaomi a declarat pentru The Verge în ianuarie că „nu este deținută, controlată sau afiliată armatei chineze și nu este o „ companie comunistă chineză militară”.

Acum se pare că problema va fi soluționată în condiții mai bune. Xiaomi și DoD au „convenit că o decizie finală care va elibera desemnarea din 14 ianuarie 2021 a Xiaomi Corporation drept CCMC … ar fi adecvată”, potrivit dosarului din instanță. Cele două părți intenționează acum să negocieze o comandă care elimină acțiunea agenției, cu o propunere comună așteptată înainte de 20 mai.

Etichete: , ,

Sursa: US backtracks on Xiaomi blacklisting