China devine a doua țară din lume care operează cu succes un rover pe Marte

Scris de | 24 mai, 2021
China devine a doua țară din lume care operează cu succes un rover pe Marte
FOTO via BBC

Într-o nouă cursă spațială, care rivalizează din mai multe puncte de vedere cu cea „veche” pe care o știm cu toții, vedem din ce în ce mai mulți participanți la distracție, țări care nu au neapărat un trecut formidabil în ceea ce privește explorarea spațiului, însă care realizează progrese uriașe în acest domeniu care a fost dominat autoritar de SUA și Uniunea Sovietică/Rusia, în ultimele șase decenii.

Pe lângă faptul că China a reușit să opereze cu succes roverul Zhurong, care a asolizat în prima parte a lunii mai, aceasta devinte prima țară care reușește un astfel de lucru încă de la prima încercare. Conform Reuters, Zhurong a făcut primii „pași” pe Marte pe 22 mai, la ora Beijingului 10:40.

Zhurong a amartizat în zona Utopia Planitia, locul de desfășurare a roverului NASA Viking 2, în urmă cu mai bine de 40 de ani, respectiv în 1976. De asemenea, roverul chinezesc se află la aproape 2000 de Km distanță de NASA Perseverance, robotul care a asolizat în februarie în zona Jezero Crater.

Zhurong, care este denumit după zeul focului din mitologia chineză, dispune de un sistem radar de explorare a solului marțian, și a ceea ce se află sub acesta, un detector de câmp magnetic, dar și un sistem de monitorizare a vremii de pe Marte. Misiunea Zhurong va dura 90 de zile, iar scopul ei este de a studia solul și atmosfera de pe planeta vecină a Pământului, pentru a căuta semne de gheață sau chiar de apă.

Etichete: , , , ,

Sursa: China drives its rover on the surface of Mars