Prima imagine trimisă de telescopul James Webb ne arată cât de vast este, de fapt, universul în care trăim

Scris de | 12 iulie, 2022
Prima imagine trimisă de telescopul James Webb ne arată cât de vast este, de fapt, universul în care trăim
FOTO via ESA

După decenii întregi în care telescopul Hubble a dus greul explorării spațiale umane, atunci când vorbim despre Deep Space, desigur, iată că a venit rândul noului telescop James Webb să ne pună pe gânduri și să ne facă să ne punem și mai multe întrebări despre locul nostru în acest Univers infinit, pe ale cărui granițe nici măcar nu am început să le concepem.

Telescopul James Webb a fost lansat pe oribita terestră pe 25 decembrie 2021, iar de atunci rolul său principal a fost să acționeze ca „ochiul din cer” al rasei umane, un adevărat urmaș al telescopului Hubble, cel care a revoluționat domeniul spațial prin pozele de rezoluție mare în care erau detaliate unele dintre cele mai îndepărtate galaxii și repere pe care omenirea a avut vreodată privilegiul să le observe.

Telescopul James Webb: O privire înapoi în timp

Telescopul de 10 milioane de dolari are ca obiectiv principal să arunce o privire „înapoi în timp”, mai exact acum 13,5 miliarde de ani, adică aproape de momentul zero, cel al Big Bang-ului, iar prima poză pe care NASA a dat-o publicității, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat chiar și președintele american Joe Biden, putem observa mai multe galaxii situate „ceva mai aproape” de noi, la 4,6 miliarde de ani-lumină distanță.

Faptul că unul dintre cele mai distante puncte accesibile pentru telescopul James Webb este situat la 13,5 miliarde de ani-lumină distanță, se traduce prin faptul că lumina emisă de acele stele timpurii a avut nevoie de toată această perioadă de timp pentru a ajunge în partea noastră de galaxie.

FOTO via NASA

Un alt upgrade pe care telescopul James Webb îl va oferi Agenției Spațiale Nord-Americane, față de predecesorul său, este timpul de care are nevoie pentru a capta astfel de instantanee, semnificativ mai redus decât în cazul Hubble. De exemplu, dacă fostul telescop avea nevoie de săptămâni întregi pentru a capta o imagine precum cea de mai sus, iar calitatea nu se ridica la standardele din prezent, James Webb a reușit acest lucru după o observație de doar 12 ore și jumătate.

Iar aceasta este doar prima poză pe care NASA a dat-o publicității. Pe parcursul zilei de astăzi, începând cu ora 16:45 ora României, NASA, împreună cu Agenția Spațială Europeană (ESA) vor susține un eveniment online în care vor prezenta primele descoperiri ale celui mai nou și performant telescop care se află pe orbita Pământului.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: James Webb telescope takes super sharp view of early cosmos