REVIEW Purificator de aer AlecoAir P60 Elite, pentru un aer proaspăt acasă

Scris de | 22 iunie, 2021
REVIEW Purificator de aer AlecoAir P60 Elite, pentru un aer proaspăt acasă

Purificatoarele de aer sunt produse pe care le regăsim din ce în ce mai des în casele noastre. Chiar dacă acestea au început să crească în popularitate chiar și înainte să fim aruncați în plină pandemie, odată cu izbucnirea acestei probleme globale, achiziționarea acestora a început să aibă și mai mult sens, mai ales în contextul în care am fost nevoiți să petrecem foarte mult timp în casă.

AlecoAir este o companie românească care activează ca distribuitor de produse tech și de gadget-uri, dar care are și propriul brand de device-uri care se ocupă cu păstrarea calității aerului, de la umidificatoare, la purificatoare, dezumidificatoare, aeroterme sau chiar și aparate de aer condiționat sau ventilatoare casnice sau industriale.

Am avut ocazia să testez unul dintre purificatoarele de aer din gama companiei din România, și anume AlecoAir P60 Elite, un dispozitiv de dimensiuni medii care se amplasează, de preferat, în cea mai spațioasă cameră din casă, acesta fiind capabil să filtreze aerul din încăperi de până la 60 de metri pătrați. Asta înseamnă că nu ar trebui să aibă nici un fel de problemă într-un apartament bucureștean tipic de bloc construit la mijlocul Epocii de Aur. Fapt care este foarte adevărat.

Cu ocazia montării, am aflat mai multe și despre calitatea aerului din casă și despre importanța unui mediu curat, în care fiecare să respire sănătos, mai ales în cazul în care vorbim despre familii cu copii mai mici.

Purificatorul este mai mult decât suficient pentru un open-space, fiind utilizabil, la nevoie, chiar și în camere individuale, indiferent de mărimea acestora. Desigur, în această situație ai putea să optezi pentru unul de dimensiuni și putere ceva mai reduse, însă deplasarea lui AlecoAir P60 Elite dintr-o cameră în alta chiar s-a dovedit a fi foarte facilă, datorită greutății reduse.

Sistemul de filtrare

Montarea dispozitivului este și ea la fel de ușoară, în ciuda pachetului voluminos în care vine ambalat purificatorul. AlecoAir P60 Elite dispune de un sistem de filtrare a aerului cu trei componente diferite: un pre-filtru, care este prima componentă care trebuie demontată înainte de prima utilizare, un filtru True HEPA, care se ocupă de microparticulele de praf, polen, acarieni sau mucegai care pot fi prezente la tine în casă fără să realizezi, și un filtru de Carbon activ, care are grijă ca aerul din încăpere să nu conțină anumite mirosuri neplăcute, precum cel de țigară sau de animale.

Tot sistemul de filtrare trebuie demontat și scos din protecțiile de plastic înainte de a fi pus în funcțiune pentru prima dată, iar acest procedeu este unul ușor, similar cu cele pe care le vedem în cazul schimbării diferitelor filtre de habitaclu de la autoturisme. Trebuie doar să înlături ambalajele de plastic de pe filtre și să le împingi la loc în purificator, închizând totul cu capacul de plastic al acestuia.

Să vorbim puțin și despre pre-filtru, prima componentă a sistemului, care este totodată și singura care se poate curăța și care nu trebuie înlocuită după o utilizare mai îndelungată. Acesta are rolul de a strânge particulele mai mari de praf sau părul de animale, pentru a păstra mai bine integritatea celorlalte componente ale sistemului. El se demontează ușor și se curăță cu ajutorul unui aspirator.

De asemenea, nici celelalte filtre nu trebuie schimbate foarte des, cam undeva între 6 și 12 luni de la prima utilizare (în funcție de cât de mult sunt puse la treabă), după cum recomandă producătorul. Însă, asta nu înseamnă că trebuie verificate constant, purificatorul dispunând de un led care indică momentul în care acestea necesită un control.

În plus, purificatorul dispune și de o Lampă UV-C, cu spectru de lumina 254 nm, spectrul germicid, care distruge în mod eficient bacterii, virusuri, ciuperci sau mucegaiuri, în proporție de 99,99%, completată de un proces de ionizare. Aparatul emite ioni negativi care aderă la praful și particulele poluante aflate în suspensie prin aer, acestea devenind mai grele și fiind mai ușor de aspirat.

Filtrul HEPA al purificatorului pune și el umărul serios la curățarea aerului și are, în opinia mea, una dintre cele mai importante roluri din angrenaj. Acesta va opri particulele de până la 0,3 microni, cele care pot trece cu ușurință de „filtrele” tale naturale din nas și din gât și care pot ajunge mult mai rapid în plămâni. De altfel, purificatorul dispune și de un display pe care afișează constant nivelul de calitate al aerului și se activează sau dezactivează în concordanță atunci când este setat pe modul „Auto”.

Aer semnificativ mai curat

Personal, am ales să îl utilizez pe această setare, iar aparatul detectează automat probleme atunci când se face curent în casă, iar cantitatea de praf care intră pe geam este mai crescută, ori în cazurile în care se fumează în încăperea în care este amplasat. În acest mod am reușit să experimentez într-un mod „foarte vizual” elementele nocive la care suntem supuși zilnic fără să ne dăm seama, și să realizez importanța unui astfel de device într-o încăpere mai expusă acestora.

Unde mai punem că filtrează și bacteriile și virusurile din aer, ceea ce este foarte folositor în această perioadă mai puțin fericită. Am reușit să pun purificatorul la treabă atât prin faptul că sunt fumător dar și prin faptul că sunt mândrul posesor al unei pisici care lasă extrem de mult păr. Diferențele chiar se simt, iar faptul că, deși se fumează în sufragerie, fumul rezidual se simte semnificativ mai puțin atunci când device-ul se află la turație maximă.

Concluzia connect

AlecoAir P60 Elite este un purificator puternic care face față cu brio unei utilizări mai intense într-o casă unde sunt mai multe surse de „poluare” a aerului. Acesta se integrează imediat în peisajul camerei grație designului plăcut, și poate fi mutat cu ușurință din sufragerie într-unul dintre dormitoare grație datorită unei greutăți destul de reduse.

Purificatorul este un element care poate fi necesar în majoritatea locuințelor, mai ales dacă locuiești într-o zonă în care se produce mult praf sau dacă din familia ta fac parte și copii. Acesta poate fi pus într-un colț al camerei, setat pe ”Auto” și lăsat să își facă treaba mai departe fără ca tu să îi simți prezența.

Etichete: , , ,