China vrea să construiască primul reactor nuclear comercial „verde”

Scris de | 26 iulie, 2021
China vrea să construiască primul reactor nuclear comercial „verde”
Foto: Pixabay

China a creat un plan pentru realizarea primului reactor nuclear comercial care funcționează cu energie „verde”, prin folosirea thoriului lichid și a sării topite. Un prim prototip al reactorului ar urma să fie gata în august, conform LiveScience, iar primele teste ale acestuia vor fi făcute în septembrie. Va urma apoi perioada de construire a reactorului în sine, care ar urma să se finalizeze în 2030.

Tehnologia pe care o vor folosi chinezii nu ar trebui să fie doar mai prietenoasă cu mediul înconjurător, dar ar trebui să și rezolve o controversă politică. Reactoarele utilizate în prezent, cu uraniu, produc deșeuri care își păstrează proprietățile radioactive pentru până la 10.000 de ani, având nevoie de containere de plumb și multă atenție, deoarece unul dintre materialele care rămân în urmă este plutoniu-239, un izotop crucial pentru armele nucleare, și bineînțeles, în cazul unei probleme, ar putea elibera radiații în aer.

Mai mult, gestionarea unui reactor nuclear implică utilizarea unor cantități mari de apă, ceea ce face ca amplasarea lor într-un climat arid să iasă din discuție.

În schimb, reactoarele care se folosesc de thoriu funcționează prin dizolvarea acestuia în sare de fluor, lăsând în urmă un izotop numit uraniu-233, care poate fi reciclat. Alte „rămășițe” în urma acestui proces au o durată de viață de 500 de ani – în continuare mult prea ridicată, dar mai sigură decât cea pe care o găsim în deșeurile uraniului. De asemenea, în cazul unei scurgeri asemănătoare cu cea de la Cernobîl, sarea topită se răcește suficient pentru a izola thoriul și a-l păstra în mare parte în interiorul său. Această tehnică nu necesită apă, și nu poate fi utilizată cu ușurință pentru a produce arme nucleare, astfel că reactoarele pot fi construite în deșert, la depărtare mare de majoritatea orașelor.

Se pare că țara asiatică va construi primul său astfel de reactor comercial în Wuwei, un oraș deșertic din provincia Gansu. Oficialii de la Beijing văd asta și ca pe o ocazie de a crește expansiunea internațională a Chinei – practic, țara nu va mai contribui la piața de arme nucleare prin eliminarea deșeurilor de uraniu.

Rivala Chinei, Statele Unite, are în plan construirea unui reactor cu natriu, însă acesta se află încă în faza de dezvoltare și pare departe de a fi realizat. China are un țel stabilit până în 2060 de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, fiind în continuare dependentă de cărbune. Reactoarele cu thoriu ar putea însă ajuta la îndeplinirea acestui scop, mai ales dacă acestea vor putea fi construite la o scară mai mică, pe perioadă de timp mai reduse și ar înlocui astfel centralele mari, mai ales acolo unde acestea nu sunt necesare.

Etichete: , , , ,

Sursa: China plans to build the first 'clean' commercial nuclear reactor