Resturile unei rachete din China au aterizat în Oceanul Indian. Ce critici aduce NASA

Scris de | 9 mai, 2021
Resturile unei rachete din China au aterizat în Oceanul Indian. Ce critici aduce NASA
Foto: CASC

NASA a criticat public China pentru eșecul său de a „respecta standardele de responsabilitate” după ce rămășițe ale unei rachete scăpate de sub control ar fi aterizat în Oceanul Indian în timpul nopții de sâmbătă, 8 mai.

„Țările care au un program spațial ar trebui să minimizeze riscurile pentru oameni și locuri de pe Pământ la revenirile în atmosferă ale unor obiecte spațiale și să maximizeze transparența cu privire la aceste operațiuni” spune Bill Nelson, administratorul agenției spațiale americane, într-un comunicat publicat pe site-ul NASA astăzi.

„China nu reușește să respecte standardele de responsabilitate cu privire la gunoiul lor spațial” a adăugat acesta. Replica asiaticilor, oferită de China Manned Space Engineering Office, a fost că majoritatea rachetei Long March 5B a ars la intrarea în atmosferă, înainte de a ateriza la vest de Maldive. Este neclar încă dacă resturi ale rachetei au aterizat și pe teritoriul Insulelor Maldive.

Se pare că Long March 5B, care avea o înălțime de 33 de metri și o greutate de aproximativ 18 tone, ar fi intrat în atmosferă deasupra peninsulei arabe. Ea a fost folosită pe 29 aprilie pentru a trimite în spațiu o bucată din noua stație spațială pe care China vrea să o construiască. După ce racheta a rămas fără combustibil, a zburat necontrolat prin spațiu până când gravitația Pământului a atras-o înapoi pe planeta noastră.

În general, rachetele folosite pentru a trimite sateliți sau alte obiecte pe orbită au parte de reintrări în atmosferă controlate, care au ca țintă oceanul, sau sunt lăsate pe anumite orbite care au un rol de „cimitir”, unde rămân pentru decenii sau secole. Racheta Long March însă a fost construită într-o manieră care face ca „secțiunile mari ale sale să rămână pe orbite joase” conform lui Jonathan McDowell, astrofizician la Universitatea Harvard.

Această rachetă este unul dintre cele mai mari obiecte din ultimii ani care au ajuns pe Pământ de pe orbită. Majoritatea obiectelor care cad pe planeta noastră ard de obicei în atmosferă, înainte de a produce un impact, însă părți ale unor bucăți mai mari de deșeuri spațiale pot „supraviețui” uneori.

Etichete: , , , , ,

Sursa: NASA criticizes China's handling of rocket re-entry as debris lands near Maldives