O bază de date Clubhouse cu 3,8 miliarde de numere de telefon a fost scoasă la vânzare pe DarkWeb

Scris de | 28 iulie, 2021
O bază de date Clubhouse cu 3,8 miliarde de numere de telefon a fost scoasă la vânzare pe DarkWeb
foto via @9to5mac.com

De la lansarea Clubhouse și până acum, platforma de rețele sociale a făcut o treabă bună din a rămâne în afara controverselor. Platforma este acum deschisă tuturor fără o invitație și a ajuns recent și pe Android, dar se pare că se confruntă cu prima sa posibilă încălcare a datelor cunoscută. Acest lucru este potrivit cercetătorului în securitate Marc Ruef, care a descoperit o bază de date de vânzare pe dark web. 

Această bază de date ar conține 3,8 miliarde de numere de telefon. Aplicația este însă relativ nouă, deci cum pot exista deja 3,8 miliarde de numere în baza sa de date? Acest lucru se datorează faptului că, atunci când utilizatorii se alătură Clubhouse, aplicația cere permisiunea de a trece prin lista de contacte pentru a găsi prieteni care ar putea folosi deja aplicația. Potrivit vânzătorului bazei de date, scanarea efectuată de aplicație aparent salvează numerele într-o „bază de date secretă” a celor din spatele aplicației. Aceasta înseamnă că nu este obligatoriu să folosești Clubhouse pentru a fi în baza de date, existând șanse mari ca numărul tău să fie deja acolo.

Clubhouse a negat momentan acuzațiile de încălcare a datelor. Într-o declarație emisă de reprezentanții aplicației se arată că, „nu a existat nicio încălcare a Clubhouse. Există o serie de bots care generează miliarde de numere de telefon aleatorii. În cazul în care unul dintre aceste numere aleatorii există pe platforma noastră din cauza unei coincidențe matematice, API-ul Clubhouse nu returnează informații de identificare ale utilizatorului. Confidențialitatea și securitatea sunt de cea mai mare importanță pentru Clubhouse și continuăm să investim în practici de securitate de top din industrie. ”

Etichete: , , ,

Sursa: Alleged Clubhouse Database Containing 3.8 Billion Phone Numbers Is On Sale On The Dark Web