Americanii au prezentat prima locomotivă electrică pe baterii. Cum funcționează

Scris de | 23 septembrie, 2021
Americanii au prezentat prima locomotivă electrică pe baterii. Cum funcționează
foto via @theguardian.com

Wabtec, compania feroviară din Pittsburgh, a dezvăluit primul tren de marfă electric cu baterie. Denumită FLXdrive, această locomotivă este un prim pas către sustenabilitate în transportul feroviar, o industrie care este responsabilă pentru aproximativ un sfert din toate emisiile de carbon din SUA. Din păcate, este încă doar un prim pas într-un proces foarte lung.

Wabtec spune că bateria FLXdrive de 7 megawatti are „de 100 de ori puterea și energia” unei Tesla. Este un produs impresionant și marchează o schimbare interesantă pentru industria feroviară de transport de marfă. Până în acest moment, companiile feroviare au susținut aproape unilateral industria combustibililor fosili.

Dar locomotivele electrice cu baterie ale Wabtec nu vor înlocui încă trenurile diesel. Motorina este de aproximativ 27 de ori mai densă din punct de vedere energetic decât materialul din care sunt făcute bateriile, și anume litiu-ion, astfel încât, deocamdată, FLXdrive este doar un mijloc de reducere a emisiilor de locomotive.

Companiile care cumpără FLXdrive vor plasa locomotiva între două propulsoare diesel, transformând efectiv întregul tren într-un vehicul hibrid. Pe măsură ce trenul frânează, bateriile sale se vor reîncărca, ducând la o reducere impresionantă a consumului de combustibil cu 30%.

Etichete: , , ,

Sursa: World’s First Battery-Electric Freight Train Unveiled in Pittsburgh