Ce este abonamentul Instant Ink de la HP și cum funcționează

În luna aprilie, HP anunța oficial faptul că abonamentul Instant Ink devine disponibil în România, marcând intrarea unui nou serviciu lunar în sfera în continuă creștere a acestor tipuri de „abonamente digitale”. Fie că vorbim de abonamente la servicii de streaming, de jocuri, abonamente pentru pasionații de benzi desenate sau chiar abonamente de mâncare, un adevărat „platou” de servicii se înfățișează zilnic în fața utilizatorilor.

În această horă a abonamentelor s-a înscris recent și HP cu al său Instant Ink – un abonament de cerneală, pe care compania l-a gândit pentru consumatorii casnici și micile afaceri. Și evident, întrebarea pe care mi-am pus-o inițial a fost: de ce ai avea nevoie de un abonament de cerneală? Oare chiar atât de greu să fie să te deplasezi până la cel mai apropiat magazin de electronice și să cumperi cartușe? Ei bine, ca să mă ajute să găsesc un răspuns la această întrebare, cei de la HP au trimis la testat o imprimantă, pe care o folosesc de aproximativ o lună la pachet cu serviciul Instant Ink. Despre acestea voi reveni însă cu impresii spre sfârșitul acestei luni, într-un articol dedicat, în care voi povesti experiența mea cu Instant Ink.

Până la a analiza însă cât de util (sau nu) este Instant Ink, e important să înțelegem exact și ce face.

Odată cu Instant Ink, HP a anunțat și un portofoliu nou de imprimante, cu un sistem de imprimare mai avansat, din toate cele trei game ale sale: DeskJet, ENVY și OfficeJet, game care sunt în general destinate utilizatorilor simpli sau companiilor mici. La pachet cu noile imprimante vine și opțiunea de activare a HP+ și probabil că te întrebi de ce vorbesc despre asta când tema acestui material ar trebui să fie Instant Ink.

Ei bine, Instant Ink este oferit fără costuri utilizatorilor în primele 6 luni, însă numai atât timp cât activezi HP+ la instalarea imprimantei, proces pe care îl voi detalia în review-ul imprimantei. Practic, poți încerca astfel abonamentul de cerneală chiar tu pentru a vedea dacă ți se potrivește – bineînțeles, dacă ai o imprimantă HP.

HP spune că abonamentele sale pentru Instant Ink oferă economii de până la 70% pentru cerneala originală HP, și sunt disponibile multiple planuri, de la 15 pagini/lună pentru 4,99 lei, până la 700 pagini/lună la 122,99 de lei. De asemenea, felul în care funcționează este unul extrem de simplu – pur și simplu imprimanta va observa la un moment dat că rămâne fără cerneală și va comanda automat noile cartușe pentru a veni la tine la ușă în timp util.

Avantajele acestui sistem ar fi, bineînțeles, faptul că nu mai rămâi fără cerneală atunci când îți e lumea mai dragă și nu mai cauți tipul de cartuș necesar sau de unde îl poți lua. În plus, și transportul este inclus, și ceea ce plătești sunt practic paginile, nu cartușul (ceea ce înseamnă că poți printa de exemplu doar fotografii în acele 15 pagini, la o calitate bună), iar dacă nu le folosești în întregime pe cele dintr-o lună, acestea se vor reporta pentru luna următoare. De asemenea, ai posibilitatea de a renunța la abonament în orice moment, fără costuri suplimentare.

Întrebarea pe care mi-am pus-o încă de la anunțul lansării lui Instant Ink de către HP a fost însă una destul de simplă: pentru cine este acest abonament? Sigur, americanii spun că este pentru consumatorii casnici sau pentru mici companii, dar la ce se referă mai exact asta? Pentru că nu toți avem nevoie să imprimăm pagini lunar, mai ales în epoca în care digitalul este la putere. Spre exemplu, eu nu am fost nevoit să imprim mai mult de 3 pagini în afara biroului în ultimele 6 luni.

Am realizat însă cine este publicul țintă perfect pentru Instant Ink, în opinia mea: părinții care au copii la școală. Îmi aduc aminte de perioada în care eu însumi eram elev (și care, din fericire, nu e încă trecută de foarte mult timp) și de câtă nevoie aveam de o imprimantă și de foi, mai ales în pregătirile pentru teste sau examene, când îmi creionam notițele în Word și apoi le scoteam pe foi, pentru că mă ajuta mult mai mult la procesul de învățare.

Utilitatea pentru companii mici nu o văd însă, cel puțin pentru moment. Marea majoritatea a companiilor mici fie folosesc imprimanta foarte mult, fie deloc, și cumva Instant Ink nu se potrivește în niciunul din aceste cazuri. Rămâne însă de văzut dacă mă înșel sau nu în review-ul dedicat, unde o să vorbesc mai pe larg despre toate acestea.