Microsoft, reclamată la Comisia Europeană pentru includerea OneDrive și Teams în Windows

Scris de | 29 noiembrie, 2021
Microsoft, reclamată la Comisia Europeană pentru includerea OneDrive și Teams în Windows

Compania de cloud open-source Nextcloud, împreună cu alte companii și organizații de cloud și software din Europa, a format „Coaliția unui câmp de bătălie egal”, care a depus o plângere împotriva celor de la Microsoft la Comisia Europeană. Motivul ar fi reprezentat de un comportament pe care Coaliția îl califică drept „anticompetitiv” al gigantului american, care introduce „la pachet” serviciul de cloud OneDrive, Microsoft Teams și alte servicii în sistemul său de operare (Windows 10, respectiv Windows 11).

Nextcloud susține că Microsoft limitează alegerile consumatorilor și creează o barieră pentru alte companii care oferă servicii concurente, prin „forțarea” acestora de a-și crea un cont de Microsoft și de a oferi date personale gigantului. Statisticile recente arată că Microsoft a crescut la 66% cotă de piață în Europa, în timp ce companiile locale au scăzut cu 10 procente, de la 26% la 16%.

Coaliția explică această statistică prin fapul că Microsoft nu ar fi oferit vreun beneficiu din punct de vedere al ofertei sale de vânzări sau o tehnologie superioară rivalilor din piață, ci prin favorizarea propriilor sale produse și servicii. Acest procedeu poartă denumirea de „self-preferencing” și, deși nu este ilegal în UE, poate fi văzut ca o încercare a unei companii de a-și abuza poziția dominantă.

De asemenea, Nextcloud mai spune că Microsoft a blocat alți ofertanți de servicii prin controlul pe care îl are asupra utilizatorilor sistemului său de operare. Americanii nu s-au oprit doar la Comisia Europeană, înaintând plângeri și la autoritățile germane antitrust (Bundeskartellamt), și menționând că intenționează să facă la fel și în Franța. 

Etichete: , , ,

Sursa: EU companies issue formal complaint against Microsoft OneDrive Windows integration