Cum răspunde Sony la achiziția începutului de an, realizată de Microsoft

Scris de | 20 ianuarie, 2022
Cum răspunde Sony la achiziția începutului de an, realizată de Microsoft

Sony a oferit primul răspuns la vestea care a zguduit lumea gaming-ului la început de 2022, aceea că Microsoft va cumpăra Activision Blizzard pentru o sumă de aproape 70 de miliarde de dolari. „Ne așteptăm ca Microsoft să respecte înțelegerile contractuale și să continue să asigure că jocurile Activision sunt multiplatform” a declarat un purtător de cuvânt al Sony pentru Wall Street Journal.

Declarația vine în contextul în care mulți au început să își pună întrebări cu privire la viitorul unor jocuri precum Call of Duty pe consolele Playstation. Nu este o surpriză faptul că Sony se așteaptă ca Microsoft să onoreze orice înțelegere contractuală care se referă la jocuri de PlayStation, ținând cont că există și un precedent, compania americană păstrând Deathloop ca un titlu exclusiv pentru PlayStation după ce au achiziționat Bethesda.

Însă, odată cu expirarea oricărui contract, Microsoft poate decide fără probleme ca titlurile Activision să devină exclusive pentru Xbox și PC, la fel cum se va întâmpla cu o parte din titlurile Bethesda cu certitudine.

Cel mai mare semn de întrebare se leagă însă de Call of Duty. Franciza este una dintre cele mai populare atât pe Xbox, cât și pe PlayStation, însă Sony a semnat un contract de marketing în 2015 care anunța că „PlayStation este noua casă a Call of Duty”, conform CEO-ului PlayStation, Andrew House. În noiembrie, Sony anunța că penultimul titlu CoD, Black Ops Cold War, a fost al doilea cel mai jucat joc de PS5 în 2021, în urma Fortnite. Call of Duty a obținut de asemenea și prima poziție în ceea ce privește vânzările de jocuri în Statele Unite în anul 2021.

Odată ce achiziția Activision Blizzard de către Microsoft va fi finalizată (dacă va fi), Sony nu va mai avea nicio putere de decizie asupra viitorului lui Call of Duty pe PlayStation. Achiziția Bethesda Softworks a dus deja la decizii radicale din partea Microsoft, care a ales ca Starfield, RPG-ul spațial produs de studiourile sale, să apară exclusiv pe Xbox și PC, iar CEO-ul diviziei de gaming a Microsoft, Phil Spencer, sugerează că The Elder Scrolls VI va fi de asemenea un titlu exclusiv.

„Jocurile Activision Blizzard sunt disponibile pe o varietate de platforme și plănuim să continuăm suportul pentru aceste comunități” spunea Spencer după achiziție. Există însă posibilitatea ca Microsoft să decidă ca Warzone să rămână pe toate platformele, în timp ce orice alt joc Call of Duty să devină exclusiv pentru Xbox.

Etichete: , , , , , ,