REVIEW Sony Xperia 5 III, experiență de top într-un format atipic

REVIEW Sony Xperia 5 III, experiență de top într-un format atipic

Scris de | 18 ianuarie, 2022

Într-o lume în care mai toți producătorii se întrec în ecrane mai mari, camere mai performante sau telefoane pliabile de diferite forme, Sony vine cu un telefon cu design clasic, un factor de formă 21:9 și un display de 6,1 inci. Sună cunoscut? Xperia 5 III arată și se simte în mână exact ca un flagship din 2018, ceea ce nu este deloc un lucru rău, ci apelează exact spre un segment de utilizatori care probabil nu se regăsesc în device-urile mainstream pe care le vedem pe rafturile magazinelor în 2021.

Probabil cea mai bună încadrare pentru Xperia 5 III ar fi la categoria produse mai nișate, însă nu vorbim aici despre o nișă mică. Nu de puține ori am auzit foarte mulți pasionați de tech care preferă forma mai clasică a unui smartphone, similară cu standardul cu care producătorii mari ne obișnuiseră în urmă cu câțiva ani. Noul aproape flagship de la Sony, pentru că putem să-i spunem așa datorită segmentului de preț pe care este încadrat, unul aproape de nivelul lui Xperia 1 III, vine dotat cu „aproape” aceleași funcții ca fratele său puțin mai mare, și vom explora pe parcursul acestui review care sunt diferențele între cele două modele.

Design

După cum spuneam și mai sus, designul ar putea să nu fie pe placul tuturor. Însă din punctul meu de vedere se simte refreshing faptul că există și producători care rămân fideli unui factor de formă. E ca și celebra expresie împrumutată din engleză „dacă nu e stricat nu ai de ce să îl repari”. Xperia 5 III are un fit foarte bun în mână și este realizat din materiale premium, desigur, fiind aici vorba despre un telefon pentru care va trebui să scoți din buzunar peste 5000 de lei.

Firește că avem parte de un șasiu realizat integral din sticlă, combinat cu margini de aluminiu plus un display Corning Gorilla Glass 6. Deși nu intrăm aici pe teritoriul lui Xperia 1 III, care se bucură de Victus pe partea din față, modelul mai „ieftin” se remarcă prin build de la o poștă. Un alt lucru care amintește de modele mai vechi și care este mai vintage este display-ul care vine cu margini destul de groase în partea de sus și partea de jos, nefiind aici vorba despre un telefon cu ecran întreg.

Deși spatele este clar clasic și elegant, iar camera foto nu ocupă atât de mult loc pe șasiu, chiar și în cazul unui telefon de dimensiuni mai reduse, acesta rămâne un magnet de amprente din pricina sticlei. Desigur, nu am recomandat și nu o sa recomand vreodată să utilizezi un flagship fără o husă de protecție, având în vedere cât te-ar putea costa eventualele daune pe care le poți produce prin neatenție. Xperia 5 III este un telefon frumos și vrei să rămână așa.

Display

Mă văd nevoit să analizez un telefon care, în teorie, nu este vârf de gamă, dar care vine echipat cu un display OLED pe care îl poți seta la o rată de reîmprospătare de 120 de Hz. Desigur, nu e și 4K, precum la Xperia 1 III, dar asta ar fi însemnat oricum overkill. Panoul prezintă culori foarte vii și o luminozitate atractivă, chiar și în situația de față, în care telefonul este utilizat de un pasionat de tehnologie pentru care ecranele mai mici nu sunt chiar atractive.

Știm cu toții că un ecran mai mare este un ecran mai bun, însă calibrarea display-ului lui Xperia 5 III este foarte bună, iar dacă îți plac dimensiuni mai reduse în privința display-ului te pot asigura că vei fi mulțumit de cel care echipează Xperia 5 III. Să o luăm altfel. Pe aceste dimensiuni, Sony Xperia 5 III este clar unul dintre cele mai tentante telefoane pe care ți le poți dori.

Și da, poți avea parte de o experiență de vizionare Netflix, YouTube sau HBO Go, soon to be MAX, la fel de bună ca pe orice telefon cu ecran mai mare. Ai fi tentat să uiți că mai toată lumea a avut la un moment dat în buzunar un terminal de asemenea dimensiuni, și că atunci chiar ni s-a părut formatul potrivit. Cert este că e un form-factor care încă funcționează și care are cu siguranță publicul său fidelizat de-a lungul timpului.

Camera Foto

De curând s-a anunțat că Sony urmează să integreze unul dintre cei mai mari senzori foto de pe vreun smartphone. Mai exact, compania japoneză va monta unul dintre senzorii de pe aparatul point-and-shoot RX10 VII pe următorul flaghsip care va fi lansat, cel mai probabil, în luna decembrie a acestui an. Pentru o companie care produce senzorii montați pe o gamă largă de smartphone-uri de la diferiți producători, am putea spune că performanțele camerei foto de pe Xperia 5 III ar trebui să fie ridicate. Și am avea dreptate.

Să începem cu detaliile tehnice. Sony Xperia 5 III are un ansamblu foto format din trei senzori dispuși vertical, cel mai mare dintre ei, cel telephoto (12 MP cu f/2.3), fiind capabil de un zoom optic de până la 4.4x. În completarea sa, Sony a mai montat doi senzori, unul wide de 12 MP cu f/1.7 și un ultrawide tot de 12 MP cu f/2.2. Pe hârtie, dar și în realitate, camera se comportă foarte bine, având chiar și buton dedicat de shutter, un nou exemplu că Sony ia foarte în serios partea cu pozele.

În condiții de zi și de luminozitate bună, Sony Xperia 5 III este unul dintre telefoanele care se aproape cel mai mult de culorile reale ale clădirilor sau peisajelor, și atunci când avem de a face cu un scenariu anost de toamnă, dar și când testăm senzorii pe obiecte mai colorate decât altele. În fine, camera funcționează bine și diversele scenarii de zoom, evident, datorită telephoto-ului cu zoom optic, iar chiar și atunci când vei folosi unghiul wide, software-ul nu distorsionează aiurea anumite detalii, așa cum am văzut în alte cazuri.

Iar pe timp de noapte, Xperia 5 III se comportă la fel de ok ca pe timp de zi, pozele fiind ceva mai potolite în ceea ce privește luminozitatea. Asta înseamnă că avem parte de cadre ceva mai naturale, fără să fie îmbunătățite sintetic și să se treacă peste o anumită limită în care poza își poate pierde din contactul cu realitatea.

Sub capotă

Sony Xperia 5 III este oarecum un flagship, așa cum spuneam la începutul textului, iar componentele de la interior întăresc în mod clar această idee. Terminalul echipează un procesor Snapdragon 888 de la Qualcomm, desigur, CPU-ul vârf de gamă pe care îl vedem pe cele mai importante game de telefoane ale producătorilor importanți. Și da, telefonul funcționează așa cum te-ai aștepta. Adică foarte bine, fără timpi morți și fără momente de stutter. Ei bine, vorbim totuși despre componente premium, ce poate merge rău?

Pe lângă „creierul” prezentat mai sus, telefonul pe care am avut ocazia să-l testăm vine într-o echipare standard pentru gamele premium, 128 de GB spațiu de stocare, cuplați cu 8 GB de memorie RAM, dar mai există și opțiunea cu un combo de 256 GB ROM + 8 GB RAM, pentru cei care au nevoie de ceva mai multă stocare. În completarea tuturor acestor specificații tehnice, Xperia 5 III beneficiază și de un procesor grafic Adreno 660.

În testele sintetice, terminalul a excelat, așa cum era de așteptat, și a depășit în Geekbench varianta cu Exynos a lui S21 Ultra. Deși pare o realizare previzibilă pe hârtie, diferența de scor cu care a reușit să învingă spune însă mai multe despre puterea vârfului de gamă de la Qualcomm, dar și optimizarea realizată de cei de la Sony pentru CPU și pentru celelalte componente de sub capotă. Sony Xperia 5 III cu Qualcomm Snapdragon 888 a scos un rezultat de 1131 de puncte  în Single Core față de cele 924 ale S21 Ultra cu Exynos, iar în multi-core diferența a fost ceva mai mare, de 3598 la 3085 pentru smartphone-ul japonez.

Software & Baterie

Desigur, ajută mult și optimizarea software-ului Android, la care Sony se vede că a lucrat destul de mult, fără să aplice însă și bloatware, capitol la care japonezii stau mai bine decât Samsung. Poți să aduci în vorbă și criteriul ecosistemului, care este mai vast la Samsung, însă utilizatorul de rând va prefera mereu o suită ceva mai subțire de aplicații preinstalate de producător.

Și aici vine momentul în care îți voi spune, pentru ca trebuie menționat, că Sony Xperia 5 III se descurcă foarte bine în navigarea de la aplicație la aplicație, multitasking sau jocuri. Pentru că este normal pentru un telefon premium, iar din acest punct de vedere nu este mai sus sau mai jos decât alte smartphone-uri din gama lui. Adică acolo sus, la vârf. Repet, optimizarea software este unul dintre punctele forte ale acestui telefon.

Să trecem și la baterie. Sony Xperia 5 III are un acumulator de 4500 de miliamperi și ai fi tentat să zici că avem o valoare mai mică în acest caz decât la alte telefoane pe care le poți găsi pe rafturile magazinelor la un preț de peste 5000 de lei. Însă nici nu e nevoie de mai mult. Factorul mai mic de formă, displayul mai mic, optimizarea software mai bună, toate fac din Xperia 5 III un terminal care poate duce până la aproximativ 36 de ore de utilizare în regim normal. Eu am reușit să termin o zi normală de lucru cu aproximativ 30% baterie, însă aici e un caz mai aparte, telefonul fiind folosit într-un mod mai intens.

În ceea ce privește încărcarea, Xperia 5 III beneficiază de fast charging la 30W, iar durata unui „plin” de la 0-100 este de aproximativ 35-40 de minute. Deși se putea mai bine în acest departament, precum vedem la varii producători chinezi care mizează foarte mult pe încărcarea rapidă, OnePlus și Xiaomi ajungând deja la viteze de 60W-120W, Xperia 5 III se încarcă mai mult decât decent, ca durată.

Concluzia connect

Sony Xperia 5 III este, poate, telefonul din 2021 despre care îmi este cel mai greu să trag o concluzie personală. Desigur, telefonul este de top, are cam tot ce ai putea dori pe un smartphone premium, o cameră mai mult decât decentă, autonomie ok și un software foarte bine optimizat. Singura problemă pe care am resimțit-o are legătură cu factorul de formă.

Nu vreau să mă înțelegi greșit, însă. Poate că acest telefon nu e neapărat pentru mine, dar îl pot cataloga ca fiind, cu siguranță, unul dintre cele mai bune terminale destinate utilizatorilor care își preferă device-urile cu dimensiuni ceva mai reduse. Per total Xperia 5 III m-a impresionat, mai ales că a trecut destul de multă vreme de când nu mai testasem un telefon de la Sony. Pare că producătorul japonez este pe drumul cel bun și așteptăm să vedem și ultima mare lansare a anului, cea a lui Xperia Pro-I.

Plusuri

  • Display OLED cu 120 Hz refresh rate
  • Procesor Qualcomm Snapdragon 888
  • Cameră Foto demnă de flagship

Minusuri

  • Form factor puțin outdated pentru mine

Etichete: , , , ,