China impune legea pentru a elibera utilizatorii de algoritmii companiilor tehnologice

Scris de | 11 martie, 2022
China impune legea pentru a elibera utilizatorii de algoritmii companiilor tehnologice

O lege, prima de acest fel, care oferă oamenilor posibilitatea de a dezactiva recomandările date de algoritmi, a intrat în vigoare la începutul acestei luni în China. Odată cu noul regulament, utilizatorii ar fi împuterniciți să ia decizii online fără a fi influențați de mărci și agenți de publicitate.

Noul set de reguli, intitulat „Regulamente privind administrarea recomandărilor de algoritm pentru serviciile de informare pe internet”, vine în timp ce rețelele sociale chineze s-au transformat în focare de dezinformare și știri false, relatează South China Morning Post. Scopul este de a „reglementa activitățile de recomandare bazate pe algoritmi de pe internet”, astfel încât consumatorii să nu fie influențați fără să știe de sugestiile AI, a explicat Administrația Cyberspace din China (CAC), când a prezentat proiectul pentru legislație, tocmai în august anul trecut.

În cazul în care companiile de tehnologie folosesc algoritmi, aceștia ar trebui aplicați pentru bunăstarea utilizatorilor, detaliază analistul AI Cambrian Alberto Romero într-un articol publicat pe OneZero. Traducerea directă a uneia dintre clauze subliniază că algoritmii de recomandare trebuie să „disemineze în mod activ energia pozitivă și să promoveze aplicarea algoritmilor pentru a fi pozitive”.

De asemenea, companiilor le este interzis să folosească algoritmi pentru a genera sau răspândi știri false și dezinformare. În plus, regulile descurajează crearea de conturi false sau automatizarea comentariilor sau reacțiilor false, împiedicând roboții să mărească în mod artificial traficul sau să scrie recenzii false.

Conform acestei legislații, utilizatorilor ar trebui să li se ofere opțiunea de a dezactiva recomandările de conținut și posibilitatea de a selecta sau elimina etichetele, explică Romero. Companiile care angajează servicii de recomandare algoritmică trebuie să fie, de asemenea, transparente în ceea ce privește utilizarea acestora și să informeze utilizatorii cu privire la „mecanismele” acestor instrumente, cum ar fi dezvăluirea motivului pentru care le este afișat un anumit articol.

Alte departamente guvernamentale implicate în realizarea schemei sunt Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației, Ministerul Securității Publice și Administrația de Stat pentru Reglementarea Pieței. Regulamentul este aplicabil pentru majoritatea furnizorilor de servicii care folosesc algoritmi, inclusiv platformelor de comerț electronic, serviciilor de livrare și aplicațiilor video de scurtă durată, relatează SCMP.

Zuo Xiaodong, vicepreședintele Institutului de Cercetare a Securității Informaționale din China, a comentat că algoritmii „trebuie să fie reglementați” din cauză că de este extrem de ușor „să abuzăm de recomandările personalizate, afectîndu-ne astfel drepturile și interesele personale și chiar punând în pericol securitatea națională în cazuri mai grave”.

Etichete: , , , ,