Microsoft va încălzi casele din Finlanda cu căldura degajată de computere

Scris de | 28 martie, 2022
Microsoft va încălzi casele din Finlanda cu căldura degajată de computere

 

În curând, o zonă din capitala finlandeză Helsinki și din jurul acesteia va primi încălzire de la computerele Microsoft.

În colaborare cu firma energetică de stat Fortum, gigantul tehnologic va construi centre de date care nu sunt doar alimentate cu energie electrică 100% fără emisii, ci vor elibera și căldura reziduală generată de sistemul de răcire a computerului Microsoft în gospodăriile și locurile de afaceri din apropiere.

Fortum, al cărui sistem de căldură reciclat ajunge la 250.000 de locuitori din Helsinki, a declarat prin reprezentanții săi că ținta urmărită este ca 60% din încălzirea zonei să fie asigurată de căldura ecologică oferită sau reciclată, cum doriți, de Microsoft.

Premierul finlandez Sanna Marin și-a exprimat sprijinul pentru program. „Decizia de a investi într-un centru de date care oferă, de asemenea, surplus de căldură orașelor și caselor noastre este un câștig pentru toate aspectele”, spune ea în anunțul lui Fortum. „Va accelera creșterea digitală a Finlandei, în timp ce va face sistemul nostru energetic mai ecologic. De asemenea, sper că această colaborare poate servi drept model pentru alte țări și orașe care caută mijloace pentru a realiza dubla transformare a neutralității climatice și a competitivității digitale”.

Etichete: ,